Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Mengapa Perbendaharaan AS Mengizinkan Crypto DEX Tornado Cash


Per a kenyataan akhbar, Jabatan Perbendaharaan AS mengumumkan sekatan terhadap Tornado Cash, pertukaran terdesentralisasi (DEX). Institusi itu menambahkan laman web tornado.cash, entiti yang dikaitkan dan beberapa alamat berasaskan Ethereum ke Pejabat Kawalan Aset Asing (OFAC) Warganegara Yang Ditetapkan Khas Dan Senarai Orang Tersekat (SDN).

Terdapat kira-kira 40 alamat ETH dalam senarai ini yang secara keseluruhannya, menurut Perbendaharaan AS, telah memproses lebih daripada $7 bilion jumlah dagangan sejak 2019. Sebahagian daripada operasi mereka dikaitkan dengan aktiviti siber haram.

$455 juta telah dikaitkan dengan serangan siber yang didakwa dilakukan oleh Kumpulan Lazarus yang disokong Korea Utara, kumpulan penggodam yang dibenarkan oleh Perbendaharaan. Tambahan $100 juta telah dikaitkan dengan Heist Jambatan Harmony baru-baru ini, dan rompakan jambatan Nomad, kedua-duanya dijalankan dalam beberapa bulan lalu.

Brian Nelson, Setiausaha Bahagian Perbendaharaan untuk Keganasan dan Perisikan Kewangan, berkata perkara berikut mengenai pengumuman itu dan tentang penglibatan Tornado Cash yang didakwa dalam aktiviti haram:

Walaupun jaminan awam sebaliknya, Tornado Cash telah berulang kali gagal untuk mengenakan kawalan berkesan yang direka untuk menghalangnya daripada melakukan pengubahan wang haram untuk pelaku siber yang berniat jahat secara tetap dan tanpa langkah asas untuk menangani risikonya. Perbendaharaan akan terus bertindak secara agresif terhadap pengadun yang mencuci mata wang maya untuk penjenayah dan mereka yang membantu mereka.

Perbendaharaan AS membuat penjelasan penting dalam siaran akhbar mereka dengan mengakui bahawa majoriti volum dan aktiviti perdagangan crypto adalah sah. Bagaimanapun, mereka percaya bahawa platform seperti Tornado Cash boleh digunakan untuk membolehkan aktiviti haram tertentu.

Khususnya, institusi berkenaan mengambil berat tentang skim perisian tebusan, pengelakan sekatan, pasaran darknet, penipuan dan pertukaran haram. Sebagai Bitcoinist dilaporkanTornado Cash ialah entiti berkaitan crypto kedua yang dibenarkan oleh Perbendaharaan AS, yang pertama ialah Blender.io.

Ethereum ETH ETHUSDT Tornado Tunai
Harga ETH dengan keuntungan penting pada carta 4 jam. Sumber: ETHUSDT Tradingview

Mengapa Sekatan Ini Terhadap Tunai Tornado Berbeza?

Perbendaharaan nampaknya menjadi lebih aktif dalam mengenakan sekatan ke atas syarikat dan entiti crypto. Dalam kes Tornado Cash, institusi itu malah menyasarkan potensi sumber pendapatannya untuk pembangunan masa depan.

Seorang penganalisis untuk Nansen menegaskan bahawa alamat memegang sumbangan dan derma untuk Tornado Cash dimasukkan dalam senarai SDN OFAC. Komuniti crypto telah bertindak balas dengan pantas terhadap pengumuman Perbendaharaan.

Dalam siaran akhbar yang berasingan, pusat pemikir kripto Coin Center menekankan bahawa sekatan itu akan menjejaskan akses warga AS kepada Tornado Cash. Senarai SDN OFAC dicipta untuk mengenal pasti orang yang terlibat dalam aktiviti jenayah, seperti keganasan.

Walau bagaimanapun, Coin Center berkata, Tornado Cash bukanlah orang atau entiti hidup atau syarikat yang mampu membuat pertimbangan, sebaliknya “robot”, perisian yang dihoskan pada blockchain Ethereum. Oleh itu, alat dan teknologinya adalah neutral. Pelepasan itu berkata:

Mengesahkan alat yang bukan nama samaran bagi mana-mana orang yang layak menerima sekatan adalah jauh berbeza daripada penggunaan biasa senarai SDN. Ia adalah larangan ke atas teknologi dan bukan sekatan terhadap seseorang.

Jerry Brito, Pengarah Eksekutif di Pusat Syiling, tambah:

Tindakan hari ini tidak kelihatan seperti sekatan terhadap seseorang atau entiti yang mempunyai agensi. Ia nampaknya sebaliknya sebagai pengesahan alat yang bersifat neutral dan boleh digunakan untuk kegunaan baik atau buruk seperti mana-mana teknologi lain.

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments