Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Meta Mendedahkan Rancangan Pemberhentian Besar-besaran Untuk Kekal Berdaya Saing


Meta, seperti kebanyakan yang lain, telah dilanda pandemik global yang mendorong banyak ekonomi dunia ke belakang. Sebagai contoh, Amerika Syarikat KDNK turun 8.9%, malah import negara melebihi eksportnya apabila permintaan daripada firma dan pengguna meningkat. Pada masa ini, negara sedang berdepan dengan inflasi dan aktiviti ekonomi yang lembap.

Menurut a laporan daripada OECD, pertumbuhan ekonomi merosot kira-kira 1.5% pada 2022, dan pada 2023, ia mencatatkan pengurangan sekitar 0.5%. Walaupun penurunan mungkin boleh diabaikan, krisis ekonomi yang berterusan telah menjejaskan operasi organisasi tertentu, termasuk Meta, sebuah syarikat media sosial yang popular.

Meta Mengurangkan Kapasiti Kakitangan

Disebabkan oleh krisis yang berterusan dalam ekonomi Amerika Syarikat, Meta telah memutuskan untuk mengurangkan kapasiti kakitangannya. Menurut pengumuman firma itu pada 14 Mac, ia merancang untuk memberhentikan 10,000 pekerja pada 2023 untuk terus bertahan dalam persaingan yang semakin meningkat. Syarikat itu juga menyatakan langkah ini akan membolehkannya melabur dalam metaverse untuk mengekalkan operasi optimum dalam menghadapi cabaran ekonomi.

Ketua Pegawai Eksekutif Meta Mark Zuckerberg selanjutnya ditonjolkan intipati utama Meta dalam ekonomi AS. Beliau memetik bahawa firma itu bertujuan untuk meningkatkan kecekapan teknologi sambil meningkatkan prestasi kewangan semasa krisis ekonomi.

Untuk mencapai matlamat ini, Zuckerberg menyatakan bahawa firma itu akan mengukuhkan beberapa alat pembangun yang penting dan produktiviti. Selain itu, syarikat akan menyelaraskan operasinya dengan mengalih keluar proses dan peranan yang tidak perlu untuk memahami perkara yang diperlukan dengan jelas.

Dalam kenyataan lain daripada Ketua Pegawai Eksekutif, langkah untuk melepaskan 10,000 pekerja daripada tanggungjawab mereka dalam syarikat itu akan bermula pada 15 Mac. Proses pemecatan akan berlaku sepanjang tiga bulan akan datang. Pada 15 Mac, pekerja yang terjejas akan mendapat notis pemecatan, dan pada akhir April, sebahagian daripada pemberhentian akan berlaku, termasuk penstrukturan semula selanjutnya dalam jabatan teknologi.

Meta Merancang Pemberhentian Besar-besaran Untuk Kekal Berdaya Saing, Butiran
Saham meta turun lebih 1% pada carta l Sumber: Tradingview.com

Kemudian pada bulan Mei, pusingan akhir pemberhentian akan berlangsung, yang menjejaskan ahli pasukan dalam jabatan perniagaan. Tetapi selain langkah untuk mengurangkan kapasiti kakitangan, Zuckerberg juga memetik bahawa dia akan menutup 5,000 jawatan yang tidak diisi dalam syarikat itu dalam tempoh yang sama.

Bagaimanapun, Ketua Pegawai Eksekutif menyebut bahawa pemberhentian mungkin bertahan lebih lama daripada tiga bulan dan mungkin berterusan sepanjang tahun ini.

Pemberhentian Lalu Meta Dan Firma Lain

Sementara itu, ini bukan kali pertama syarikat itu melakukan tindakan ini. Pada November 2022, Meta mengumumkan pemberhentian terbesar yang pernah direkodkan dalam syarikat itu. Menurut a laporan daripada Bloomberg, Zuckerberg menyatakan bahawa dia akan mengurangkan kapasiti kakitangan pada minggu kedua bulan itu.

Firma itu merancang untuk memberhentikan lebih 87,000 pekerja, yang membawa kepada penggantungan pengambilan pengambilan baharu. Syarikat itu juga mengarahkan kakitangan untuk menamatkan semua perjalanan yang tidak penting pada minggu pengumuman itu. Sebab pemberhentian itu bergantung pada pertumbuhan beransur-ansur syarikat dan gergasi teknologi secara amnya dalam tempoh yang sama.

Selain daripada pemberhentian Meta, beberapa syarikat lain juga mengurangkan kapasiti kakitangan mereka untuk bertahan dalam masa ekonomi yang bergelora. Beberapa contoh ialah OpenSea, Coinbasedan Twitter.

Imej pilihan dari CNBC dan carta daripada Tradingview.com

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments