Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Morgan Stanley: Pelancaran Ethereum 2.0 Boleh Mengurangkan Permintaan Untuk GPU


Laporan baharu daripada Morgan Stanley telah mendedahkan bahawa jika Ethereum beralih kepada konsensus bukti kepentingan (PoS) seperti yang dirancang, ia akan menghapuskan keperluan untuk pelombong, mengurangkan permintaan untuk unit pemprosesan grafik (GPU), dan jauh lebih rendah. keperluan tenaga.

Penambang Ethereum Boleh Mencari Alternatif, Kata Morgan Stanley

Penggunaan GPU mungkin berkurangan jika Ethereum suis daripada kaedah bukti kerja kepada kaedah bukti kepentingan melalui Gabungan Rantaian Beacon dengan mainnet ETH.

Sheena Shah, ahli strategi ekuiti di Morgan Stanley, berkata bahawa bukti pegangan yang kurang intensif tenaga akan mengakibatkan penurunan dalam pasaran untuk pelombong GPU. Laporan itu berbunyi:

dan Ethereum pada masa ini memerlukan komputer yang berkuasa untuk proses perlombongan dan menggunakan banyak tenaga yang kerajaan dan pengawal selia semakin bimbang. Jika Ethereum beralih kepada menggunakan Proof-of-Stake (PoS) ia akan menghapuskan keperluan untuk pelombong (mengurangkan permintaan untuk GPU) dan secara drastik mengurangkan keperluan tenaga.

Bank itu mendakwa bahawa sepanjang 18 bulan sebelumnya, perlombongan kripto telah memberi kesan ketara kepada perniagaan grafik permainan, memacu jangkaan 14% hasil pada tahun 2021 sambil “menyumbang dengan ketara kepada kekurangan grafik yang besar, yang meningkatkan gabungan dan harga keseluruhan.”

Morgan stanley

ETH/USD trades at $1,200. Source: TradingView

Laporan itu menyatakan bahawa walaupun permintaan GPU mungkin berkurangan, pengeluar cip Nvidia kurang bergantung pada permintaan untuk perlombongan mata wang kripto berbanding pada 2017–19.

Bank itu juga memerhatikan bahawa pada separuh pertama tahun ini, permintaan untuk kad grafik daripada perlombongan kripto, yang menyumbang kepada kekurangan, mula menurun. Ini adalah akibat penurunan pasaran dalam mata wang kripto.

Walau bagaimanapun, ia telah diramalkan dalam analisis yang berbeza oleh Bloomberg pada pertengahan bulan Jun bahawa pelombong Ethereum berkemungkinan akan meneruskan perlombongan sehingga Penggabungan berlaku akhir tahun ini. Selain itu, sesetengah pelombong berfikir untuk menukar pelombong Ethereum mereka kepada melombong Revencoin atau Ethereum Classic.

Pengilang GPU Mengatakan Mereka Telah Menguruskan Kelemahan

Nvidia dan AMD (AMD) kedua-duanya mengekalkan bahawa mereka telah mengurangkan kemungkinan senario penurunan yang berkaitan dengan mata wang kripto, tetapi Morgan Stanley percaya bahawa penurunan harga GPU permainan akan berlaku pada suku pertama 2023. Ini akan disebabkan oleh beberapa sebab, termasuk penurunan dalam aktiviti kerja dari rumah, penghijrahan mata wang kripto ke sistem tempat jualan, dan “komponen berurutan yang sukar selepas membina semula inventori saluran pada 2022,” menurut laporan itu.

Bank itu menyatakan bahawa memandangkan ia pada masa ini tidak menguntungkan semua komputer ini untuk melombong mata wang kripto lain selepas Gabungan, pelombong Ethereum mungkin akan menjual peralatan GPU terpakai mereka. Bank itu juga menyatakan bahawa memandangkan bekalan eter bersih (ETH) dijangka merosot selepas Gabungan dan mungkin berubah menjadi penguncupan, tidak mungkin semua pelombong akan beralih kepada staking.

Laporan itu juga menyatakan bahawa beralih kepada PoS tidak akan menangani isu kebolehskalaan Ethereum, termasuk pemprosesan transaksi atau kos transaksi yang lemah.

Bacaan berkaitan | Kadar Hashrate Ethereum Menjunam Lebih 10% Apabila Keuntungan Perlombongan Merosot

Featured image from Pixabay, chart from TradingView.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments