Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

National Australia Bank Berjaya Menjalankan Transaksi Stablecoin Keluaran Sendiri


Stablecoin telah menjadi sebahagian daripada pelbagai perkembangan dan penambahbaikan yang berterusan dalam sfera kripto dan rangkaian mata wang kripto bukanlah satu-satunya sistem yang melaksanakan perkembangan baharu dalam ruang mata wang digital.

Beberapa bank juga merekodkan peningkatan baharu dalam operasi mereka. Senario terkini ialah National Australia Bank, menyatakan kejayaan menyelesaikan transaksi stablecoin yang pertama menggunakan stablecoin Australia, AUDN.

NAB Menyelesaikan Transaksi Crypto Stablecoin Merentas Sempadan

Mengikut laporan, transaksi stablecoin berlaku pada blockchain Ethereum. Kejayaan juruterbang itu terhasil daripada usaha gabungan daripada bank dan rakan kongsinya, Fireblocks dan Blockfold. Fireblocks ialah platform mata wang kripto gred perusahaan, manakala Blockfold ialah pakar dalam perundingan perkhidmatan yang komited terhadap tokenisasi.

Bacaan Berkaitan: Begini Cara Ripple Execs Menilai Krisis Sistem Perbankan AS

Untuk menjayakan urus niaga perintis, kedua-dua rakan kongsi melibatkan profesionalisme mereka dalam pelbagai bidang perkhidmatan mereka di blockchain Ethereum. Bidang perkhidmatan termasuk pembangunan kontrak pintar, menguruskan penjagaan terus mata wang kripto, dan membakar dan mencetak stablecoin dengan selamat.

National Australia Bank Merekod Transaksi Crypto Stablecoin Keluaran Sendiri yang Berjaya
ETH berkemungkinan menuntut $1,700 markah l ETHUSDT di Tradingview.com

NAB menyedari keperluan untuk kelajuan tambahan dalam urusan rentas sempadan, sebab utama di sebalik transaksi perintis. Ideanya adalah untuk memendekkan masa transaksi, mengalihkannya dari hari ke minit.

Langkah ini menyerlahkan minat bank untuk mewujudkan stablecoin yang disandarkan kepada mata wang berbeza untuk memudahkan proses transaksi, meningkatkan kelajuan dan memastikan ketelusan dalam sistem. Lebih-lebih lagi, ia akan memudahkan transaksi pelanggan dan mengurangkan kos setiap satu, kata Drew Bradford, pengurus besar eksekutif NAB Markets.

Bank Pertama Untuk Menggunakan Transaksi Stablecoin Rentas Sempadan

Drew Bradford mendedahkan bahawa NAB telah menjadi institusi kewangan pertama di dunia yang menggunakan transaksi stablecoin pada blockchain awam lapisan-1 Ethereum. Beliau juga menyatakan bahawa transaksi perintis itu datang sebagai tindak balas kepada kesedaran peranan operasi blockchain dalam pasaran kewangan.

Beliau menambah bahawa teknologi ini akan mewujudkan sistem kewangan yang boleh dipercayai dan selamat disokong oleh rangka kerja tadbir urus yang ketat. Ini sudah terbukti daripada peningkatan pesat yang berterusan dalam pasaran tokenisasi.

Berdasarkan pengumuman bank itu, transaksi perintis akan menjejaskan tujuh mata wang di seluruh dunia. Ini termasuk Yen, Pound Sterling, Euro, Australia, Singapura, New Zealand dan Dolar Amerika Syarikat. Mata wang ini dijangka beroperasi pada blockchain lapisan-1 Ethereum, membolehkan kebolehcapaian, ketelusan dan kebolehskalaan yang lebih baik.

Untuk stablecoin Australia (AUDN), NAB menyatakan bahawa ia akan disokong oleh mata wang negara itu, dolar Australia. Ini kini merupakan era baharu bagi bank kerana ia memulakan perjalanan kewangan daripada teknologi Web2 ke Web3, menurut Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas bersama Fireblocks, Michael Shaulov.

Imej pilihan daripada Pixabay dan carta daripada Tradingview.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments