Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

NFT Marketplaces Berkembang Memandangkan Protokol DeFi Menderita


Sebilangan aplikasi kewangan terdesentralisasi (DeFi) dan komuniti mereka bersaing untuk mendapatkan perlindungan daripada gelombang pembubaran akibat daripada kejatuhan pemecahan rekod dalam mata wang kripto, kadangkala dengan mengambil tindakan yang tidak pernah didengari.

DeFi Terhuyung-hayang Pada Musim Sejuk

Walaupun masalah pinjaman pasaran crypto menyebabkan tempoh yang suram minggu lalu, ekosistem DeFi mengalami beberapa kemajuan baru. Celsius, pemberi pinjaman mata wang kripto yang berbeza dengan kepentingan ketara dalam teknologi DeFi, difailkan untuk muflis. Pada suku kedua, pasaran secara keseluruhan mencapai paras terendah baharu.

Platform aplikasi terdesentralisasi (DApp) yang dilengkapi penggera baharu telah diperkenalkan oleh Rantaian BNB. Pemberi pinjaman mata wang kripto tidak solven Celsius menjadi subjek penyiasatan oleh pengawal selia negeri Vermont.

Akaun pengguna besar yang menghadapi kemungkinan pembubaran yang ketara telah diambil alih buat sementara waktu oleh pemegang token daripada Solend, aplikasi pinjaman pada rantaian Solana, awal bulan Jun. Tindakan drastik untuk DeFi ini nampaknya adalah yang pertama. Lewat bulan lepas, undian kedua menyebabkan keputusan itu dibatalkan.

Semua itu berlaku selepas MakerDAO, perisian yang dikendalikan komuniti mata wang kripto yang menyokong stablecoin DAI dan mengendalikan Aave, salah satu organisasi autonomi terdesentralisasi pertama, terhenti keupayaan token untuk didepositkan dan dicipta pada platform pinjaman kripto DeFi.

Kejatuhan Terra dan stablecoin TerraUSD Classic (USTC) pada bulan Mei merupakan faktor utama dalam keseluruhan had pasaran DeFi jatuh daripada $142 juta kepada $36 juta pada suku kedua, kata laporan yang dikeluarkan oleh pengagregat data mata wang kripto. CoinGecko pada hari Rabu.

DeFi

BTC/USD trades above $20k. Source: TradingView

Walaupun paras pasaran jatuh sebanyak 74.6% pada Q2, aktiviti pengguna sebahagian besarnya kekal stabil, menurut CoinGecko. Ia menyerlahkan bahawa bilangan pengguna aktif harian berkurangan hanya 34.5% daripada 50,000 kepada 30,000 pada S2 2022.

Selain itu, laporan itu menyatakan bahawa lonjakan dalam eksploitasi protokol pada suku tersebut, yang menjejaskan syarikat seperti itu Kewangan Songsang dan Rari, yang menyaksikan penggodaman masing-masing berjumlah $1.2 juta dan $11 juta, menyumbang kepada penurunan itu. Laporan itu berkata:

“Serangan ini telah memberi kesan negatif pada harga token kerana pelabur hilang kepercayaan terhadap protokol yang digodam ini.”

Disebabkan kecenderungan mereka untuk dirangkaikan, apl DeFi—yang membenarkan pengguna berdagang, meminjam dan meminjamkan antara satu sama lain tanpa menggunakan perantara seperti bank—bergelut. Pengguna kerap menggunakan token sebagai cagaran apabila meminjam syiling daripada satu apl untuk mendepositkan kepada yang lain untuk ganjaran yang lebih tinggi.

Bacaan berkaitan | Protokol DeFi Berisiko Lebih Tinggi Dieksploitasi Semasa Pasaran Beruang, Inilah Sebabnya

Pasaran NFT Berkembang Tetapi DeFi Dengan Hasil Terapung

Menurut data Terminal Token, pasaran token tidak boleh kulat (NFT) seperti LooksRare dan OpenSea ialah platform utama yang masih menjana pendapatan.

DeFi

Top dapps based on cumulative protocol revenue in the past 180 days. Source: Token Terminal

Sebilangan besar protokol yang masih ada dengan hasil terbesar adalah platform kewangan terdesentralisasi, menunjukkan bahawa walaupun DeFi tidak berfungsi, ia masih dalam permainan. Protokol terpilih ini termasuk MetaMask, Decentral Games, Axie Infinity dan Perkhidmatan Nama Ethereum.

Aplikasi terdesentralisasi (DApps) dan protokol yang berkongsi yuran dengan pemegang token dan penyedia kecairan juga menguntungkan.

Protokol yang menyediakan pemegang token dengan aliran hasil pasif mempunyai peluang yang lebih kuat untuk bertahan sehingga permulaan pasaran lembu seterusnya kerana pasaran beruang terus menekan harga dan menghapuskan platform yang tidak produktif dan diurus dengan baik.

Bacaan berkaitan | DeFi Kehilangan $678 Juta Kepada Penggodam Pada S2 2022, Laporan Baharu Didedahkan

Featured image from Getty Images, charts from TradingView.com and Token Terminal

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments