Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Penambang Bitcoin Kini Menghadapi Situasi Paling Gelap Sejak 2015


Bitcoin, yang dianggap sebagai mata wang kripto terbesar dari segi permodalan pasaran, akan keluar dari bulan November dengan harga dagangan yang jauh lebih rendah daripada harga pada masa yang sama tahun lepas.

Dapat diingat bahawa pada 10 November 2021, BTC mampu mencapai pencapaian tertinggi sepanjang masa (ATH) sebanyak $69,044.

Malangnya, aset crypto telah kehilangan 76% daripada nilai itu kerana ia bertukar tangan pada hanya $16,582 mengikut Coingecko pada masa penulisan ini. Pada asas tahun setakat ini, syiling digital sulung itu turun sebanyak 71.3% kerana ia tidak menghampiri prestasi mengagumkannya tahun lepas.

Perjuangan Bitcoin baru-baru ini ditambah lagi oleh letupan platform pertukaran kripto FTX yang menghapuskan keseluruhan pasaran crypto hampir $200 bilion dari segi penilaian keseluruhan.

Sepanjang garis ini, pelombong Bitcoin merasakan tekanan yang lebih besar kerana mereka terus menangani masalah berterusan yang mula dihadapi ketika industri itu mula hidup.

Pembubaran Besar-besaran Oleh Penambang Bitcoin

Pengasas firma pengurusan aset kuantitatif Capriole Fund Charles Edwards baru-baru ini tercatat bahawa dia memerhatikan penjualan agresif pelombong Bitcoin yang meningkat secara drastik sebanyak 400% yang menakjubkan pada bulan ini.

Image: The European Business Review

Pada ketika ini, pelombong berurusan dengan tiga cabaran abadi dalam menjalankan ujian berat mereka untuk menghasilkan mata wang kripto yang paling berharga, Bitcoin, membawa kepada keadaan semasa dan malang mereka.

Yang pertama ialah semakin sukar bagi pelombong untuk melombong blok seterusnya apabila kadar cincang menghampiri tahap puncak mereka.

Kebimbangan kedua ialah kos tenaga yang, sehingga hari ini, kekal sangat tinggi pada kebanyakan masa, mengurangkan margin keuntungan bagi syarikat yang terlibat dalam perniagaan.

Malah, Iris Energy, sebuah syarikat Australia, terpaksa menghentikan operasi perkakasan perlombongan Bitcoinnya selepas ditinggalkan dengan hutang ternganga $108 juta.

Akhirnya, harga semasa BTC. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, ia masih merasakan kesan pasaran beruang semasa, bergelut untuk walaupun hanya melanggar penanda $17K pada masa ini.

Kadar Hash Meningkat Walaupun Terdapat Kesukaran

Walaupun pelombong Bitcoin berada dalam keadaan yang teruk sekarang, prestasi mereka kekal mengagumkan sebagai global kadar hash terus naik.

Menurut blockchain.com, rangkaian itu mencatatkan kadar hash 261 EH/s (exahashes sesaat). Pada 2 November, sejurus sebelum drama FTX bermula, kadar hash perlombongan Bitcoin memuncak pada 273 EH/s.

Ini walaupun selepas China bertindak keras terhadap pelombong BTC yang beroperasi di dalam wilayahnya tahun lepas yang menyebabkan penghijrahan dan penempatan semula mereka di negara mesra perniagaan lain.

Crypto total market cap at $788 billion on the daily chart | Featured image from Coin Edition, Chart: TradingView.com

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments