Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Penggunaan Tenaga Ethereum Melihat Penurunan Mendatar Apabila Keuntungan Perlombongan Merosot


Penggunaan tenaga Ethereum telah meningkat sehingga 2021. Kebanyakannya telah dicetuskan oleh pasaran kenaikan harga yang telah membawa minat baharu kepada pasaran. Walau bagaimanapun, dengan pasaran kini akhirnya menuju ke arah aliran beruang yang digeruni, minat terhadap rantaian blok telah berkurangan. Akibatnya, aktiviti pada Ethereum menurun dan apa yang telah diterjemahkan kepada ini ialah pengurangan dalam jumlah tenaga yang digunakan pada rangkaian.

Penggunaan Tenaga Mendekati Paras Rendah Tahunan

Melangkah ke tahun 2022, Ethereum penggunaan tenaga telah meningkat secara berterusan. Rangkaian ini telah menyaksikan kemasukan pengguna baharu sepanjang tahun lepas disebabkan oleh peningkatan dalam kewangan terdesentralisasi (DeFi)” dan token tidak boleh digunakan (NFT). Anggaran penggunaan tenaga untuk tahun tersebut telah meningkat kira-kira 50% dalam tempoh enam bulan. Menjelang minggu ketiga bulan Mei, anggaran penggunaan tenaga untuk Ethereum telah memuncak pada 93.98 TWj.

Bacaan Berkaitan | Adakah Solana Benar-benar Terdesentralisasi? Tindakan Solend Mencetuskan Perdebatan

Penurunan dari titik ini dan seterusnya akan menjadi pantas walaupun Jun telah datang dengan pasaran beruang. Penurunan harga menyaksikan pelabur mula menarik diri daripada aset digital, yang pada mulanya mengakibatkan peningkatan dalam aktiviti rangkaian. Walau bagaimanapun, minggu-minggu berikutnya menyaksikan penggunaan tenaga berkurangan sebanyak kira-kira 50%.

Penggunaan tenaga Ethereum

ETH energy consumption declines | Source: Digiconomist

Pada masa ini, anggaran penggunaan tenaga untuk rangkaian Ethereum ialah 51.82 TWj. Kali terakhir paras terendah ini ialah pada September 2021. Ia mengikuti arah aliran yang sama yang ditetapkan oleh Bitcoin, mata wang kripto terbesar di angkasa. Data menunjukkan bahawa anggaran tenaga bitcoin telah menurun kepada 204.5 TWj, yang merupakan yang terendah dalam setahun. Selain itu, penggunaan tenaga harian untuk bitcoin kini duduk 30% lebih rendah daripada bulan sebelumnya pada sekitar 10.57 GW setiap hari.

Keuntungan Perlombongan Ethereum Jatuh

Penurunan harga Ethereum telah membawa pelbagai implikasi dengannya. Bukan sahaja penggunaan tenaganya dikurangkan, tetapi ia juga menyaksikan penurunan dalam keuntungan perlombongan pelombong. Pelombong ini yang diberi ganjaran syiling kerana membantu mengesahkan urus niaga di rangkaian kini merekodkan aliran masuk tunai yang kurang dari segi dolar disebabkan oleh kejatuhan harga.

Carta harga Ethereum daripada TradingView.com

ETH loses footing at $1,200 | Source: ETHUSD on TradingView.com

Memandangkan pelombong perlu membayar secara berterusan untuk operasi mereka, penurunan harga bermakna semasa mereka masih membayar nilai dolar yang sama, atau lebih, untuk menjalankan operasi perlombongan mereka, pulangan kini telah menurun.

Bacaan Berkaitan | Altcoin Bertopi Kecil Yang Ethereum Whales Menimbulkan Kenaikan

Penurunan penggunaan tenaga rangkaian menunjukkan bahawa pelombong ini sememangnya mengurangkan operasi perlombongan mereka disebabkan penurunan keuntungan ini. Perkara yang sama telah direkodkan di seluruh rangkaian terkemuka Bitcoin yang telah menyaksikan penurunan harganya lebih daripada 60% daripada paras tertinggi sepanjang masa.

Featured image from CryptoSlate, chart from TradingView.com

Ikut Owie terbaik di Twitter untuk cerapan pasaran, kemas kini dan tweet lucu sekali-sekala…

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments