Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Pengumpul NFT Yang Terjatuh Kepada Penipuan Phishing Membawa OpenSea Ke Mahkamah


Pengumpul NFT Robbie Acres telah mengambil tindakan undang-undang terhadap OpenSea NFT Marketplace kerana mengekalkan akaunnya dikunci berikutan penipuan. Pengumpul tidak berpuas hati dengan pasaran NFT kerana tidak menjawab aduannya selepas dia kehilangan koleksinya kerana penipuan pancingan data.

Bagaimanapun, peguam utama pemungut mendakwa kes Acres bukan satu-satunya. Menurut peguam itu, beberapa pengguna OpenSea lain menghadapi masalah yang sama, dan platform itu mengabaikan beberapa isu.

Robbie Acres berkata dia segera melaporkan kepada OpenSea selepas NFTnya dicuri melalui penipuan pancingan data. Tetapi ia mengambil masa 48 jam untuk pasaran bertindak balas, sebelum itu pencuri menjual asetnya pada nilai yang lebih rendah.

Acres menambah bahawa tindakan balas OpenSea terhadap penggodaman itu telah mengunci akaunnya selama lebih daripada tiga bulan. Pelabur mencari keadilan di pasaran kerana menahan asetnya walaupun berulang kali meminta untuk mengaksesnya. Dia juga mendakwa bahawa OpenSea mahu dia mengesahkan dirinya dengan kenyataan sebelum membuka kunci akaunnya.

Peguam Menasihati OpenSea Untuk Mengutamakan Pelanggan Daripada Hasil

Acres mahu pasaran membayar pampasan bagi kerugian yang ditanggungnya. Dia mendakwa bahawa tindakan OpenSea menyebabkan dia kerugian besar sebagai pelabur Web3 yang aktif.

Sementara itu, peguamnya, Enrico Schaefer, berkata Acres bukanlah orang pertama yang menghadapi isu sebegitu di OpenSea. Dia mendakwa bahawa dia mewakili beberapa pelanggan dalam kes NFT dicuri atau akaun terjejas di pasaran OpenSea.

Menurut peguam itu, OpenSea mengakui kekurangannya dan memberi pampasan kepada pelanggan dalam beberapa keadaan tetapi mengabaikannya dalam keadaan lain.

Selain itu, Enrico Schaefer menyatakan bahawa OpenSea harus mengutamakan kepuasan pelanggan yang berdagang NFT pada platformnya dan bukannya menumpukan pada pertumbuhan dan hasil.

Bagaimanapun, jurucakap OpenSea berkata, dakwaan kecurian itu berlaku di luar platform OpenSea, dan pencuri itu telah menjual barang tersebut sebelum mereka menerima pemberitahuan. Tanpa mengira keadaan, OpenSea mengambil tindakan dengan melumpuhkan item dan akaun pengguna apabila dia memberitahu mereka. Beliau bagaimanapun menambah bahawa OpenSea telah membuka kunci akaun Acres.

Pasaran NFT juga berkata ia melabur dalam alatan dan kakitangan untuk mencegah kejadian sedemikian, mengesan kecurian dan menyekat penjualan semula barang yang dicuri pada platformnya. Dalam kata-kata mereka, kecurian adalah isu paling mencabar dalam ekosistem crypto kerana ia berlaku melalui beberapa saluran komunikasi unik merentasi kawasan permukaan digital yang pelbagai.

Kecurian Tapak Phishing Telah Berleluasa Di Pasaran NFT

Pada 11 Ogos 2022, OpenSea melancarkan yang baharu polisi item yang dicuri untuk menerima pakai dan meluaskan penggunaan laporan polis. Sesetengah pengguna membalasnya melalui Twitter, mendakwa OpenSea tidak membantu mereka apabila NFT mereka dicuri.

Tapak pancingan data menjadi ancaman dalam suasana kripto, termasuk pasaran NFT. Mereka membuat ciri lelongan peribadi kelihatan seperti butang log masuk, memperdaya mangsa untuk menyerahkan NFT mereka tanpa disedari.

Pengumpul NFT Yang Terjatuh Kepada Penipuan Phishing Membawa OpenSea Ke Mahkamah
Bitcoin merosot di bawah $23,000 l BTCUSDT di Tradingview.com

Serangan penggodaman baharu mengancam pemegang NFT di pasaran OpenSea. Penggodaman itu mendapat akses kepada akaun pengguna melalui ciri pada platform OpenSea, memikat mereka ke tapak pancingan data di mana mereka kehilangan item mereka.

Projek anti-kecurian Harpie diberi amaran Pemegang NFT di OpenSea berhati-hati dengan sistem penggodaman baharu ini. Pengumuman itu menyatakan bahawa ramai pengguna kehilangan berjuta-juta dolar dalam Apes kerana digodam.

Imej Pilihan daripada Pixabay, Tumisu | Carta oleh TradingView

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments