Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Pihak Berkuasa AS Merampas Hampir $700 Juta Aset Sam Bankman-Fried


FTX brouhaha berterusan dan kali ini, tidak mengejutkan, berjuta-juta dolar tunai dan aset milik bekas bos besar bursa crypto telah dirampas oleh pihak berkuasa Amerika Syarikat.

Pihak berkuasa persekutuan telah merampas $150 juta aset berkaitan FTX pengasas bersama dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif Sam Bankman-Fried, sebahagian besar daripadanya datang dalam bentuk saham Robinhood, satu pemfailan mahkamah mendedahkan Jumaat.

Stok, wang tunai dan aset lain berjumlah hampir $700 juta kini telah dirampas oleh pegawai AS berhubung siasatan yang sedang dijalankan.

Jabatan Kehakiman AS mendedahkan rampasan saham Robinhood awal bulan ini, tetapi pada hari Jumaat ia membentangkan senarai aset yang diasingkan yang lebih komprehensif, termasuk wang tunai yang dipegang di beberapa bank dan aset yang diletakkan di bursa mata wang kripto Binance.

SBFFTX former CEO Sam Bankman-Fried. Image: Euromoney

Ketua Pegawai Eksekutif FTX Baharu Sepenuh Tangannya

John Ray, yang menggantikan Bankman-Goreng sebagai Ketua Pegawai Eksekutif untuk mengawasi pemulihan FTX, sedang cuba mendapatkan semula dana yang hilang oleh pendeposit pertukaran mata wang kripto apabila syarikat itu runtuh pada bulan November.

Pada Disember tahun lalu, Bankman-Fried didakwa atas lapan pertuduhan pengubahan wang haram dan penipuan, yang dia mengaku tidak bersalah. Dua rakannya di FTX telah mengaku bersalah atas tuduhan penipuan dan bekerjasama dengan pihak berkuasa persekutuan.

John RayFTX CEO John Ray. Image: New York Post

Selain itu, pendakwa raya merampas hampir $6 juta aset daripada akaun Silvergate Bank dan $50 juta lagi daripada akaun Moonstone Bank. Jumlah yang tidak didedahkan telah dirampas daripada akaun Binance dan Binance.US, dokumen mahkamah mendedahkan.

Pemilikan saham Robinhood yang dirampas, dianggarkan sekitar $525 juta, telah dipertandingkan oleh Bankman-Fried, FTX, dan pemberi pinjaman mata wang kripto yang tidak solven BlockFi.

Penderma Jaminan Tanpa Nama SBF

Pada bulan Disember, Bankman-Fried telah ditangkap atas tuduhan penipuan dan dibebaskan dengan bon $250 juta menunggu perbicaraan. Dia telah menafikan penyelewengan aset pelanggan.

Laporan Insider berikutnya menunjukkan bahawa dua individu yang tidak dinamakan mengumpul kira-kira $700,000 untuk bon jaminan SBF. Seorang individu menawarkan $200,000, manakala seorang lagi memperoleh pembiayaan $500,000.

Mahkamah telah menahan nama orang-orang ini apabila peguam SBF menyatakan kebimbangan terhadap keselamatan mereka.

Bankman-Fried berkata dalam catatan blog baru-baru ini bahawa dia telah “menawarkan untuk menderma hampir semua saham Robinhood peribadi saya kepada pelanggan.”

Crypto total market cap at $991 billion on the daily chart | Chart: TradingView.com

Pihak berkuasa persekutuan mendakwa bahawa saham dalam Robin Hood telah dibeli dengan wang tunai pengguna yang dicuri.

Pada Mei 2022, SBF memperoleh 7.8% daripada syarikat melalui pembelian saham dalam platform kewangan. Selain itu, beliau adalah pemilik tunggal dan pengarah saham yang diperoleh melalui Emergent Fidelity Technologies.

Sementara itu, DOJ telah melancarkan siasatan ke atas kehilangan $370 juta dalam aset FTX beberapa jam selepas pertukaran memfailkan kebankrapan.

Imej pilihan daripada Bigger Pie ForumSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments