Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Pihak Berkuasa Kuasa Filipina Meneliti Industri Kripto dengan Lebih Baik


Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Filipina (SEC) berhasrat untuk memasukkan kripto di bawah radarnya untuk meningkatkan kuasanya ke atas industri kripto. Ini bermakna SEC Filipina sedang berusaha untuk meningkatkan skop bidang kuasanya ke atas industri crypto tempatan mengikut peraturan draf baharu.

SEC yang disebut dalam a kenyataan bahawa draf peraturan itu akan melaksanakan rang undang-undang yang baru-baru ini digubal dan juga membantu dengan membuat peraturan baharu, meningkatkan pengawasan, memantau pasaran dengan lebih baik, memastikan pengawasan yang berkesan, dan juga termasuk lebih banyak kuasa penguatkuasaan.

Dilaporkan, SEC Filipina telah mengemukakan draf peraturan ini untuk ulasan umum. Draf peraturan ini berkaitan dengan produk dan perkhidmatan kewangan dan mengambil kira crypto, bersama-sama dengan produk kewangan digital yang lain.

Panduan baharu yang disediakan oleh SEC akan membantu membangunkan definisi “keselamatan” dengan lebih baik supaya merangkumi “produk sekuriti token” dan produk kewangan lain yang menggunakan blockchain atau teknologi lejar teragih (DLT). Selain itu, produk kewangan yang termasuk produk dan perkhidmatan kewangan digital yang terikat dengan saluran digital, bersama dengan pembekal masing-masing, akan berada di bawah radar SEC Filipina.

Penguatkuasaan Lain SEC Juga Telah Berkembang

Kuasa SEC Filipina untuk menguatkuasakan peraturan sekuriti juga telah meluas disebabkan draf peraturan baharu. Kini, SEC boleh meletakkan sekatan ke atas penyedia perkhidmatan, mengawal jika mereka mengenakan faedah, yuran atau caj yang berlebihan.

Selain itu, SEC juga akan mempunyai kuasa untuk membatalkan kelayakan atau memecat pengarah dan menggantung eksekutif dan mana-mana pekerja lain yang mereka didapati bersalah kerana melanggar undang-undang. Bukan itu sahaja, malah SEC akan mempunyai kuasa untuk menghentikan operasi firma jika perlu.

Mengikut undang-undang tempatan, SEC boleh merumuskan peraturan dan peraturannya sendiri untuk menggunakan perundangan dalam bidang kuasanya. Selanjutnya, Bank Pusat Filipina dan pengawal selia insurans negara telah dibenarkan membuat peraturan mereka sendiri untuk menambah undang-undang berkaitan.

Filipina Sebelum ini Mengeluarkan Amaran Berkenaan Pertukaran Kripto Tidak Terkawal

Perkembangan terbaru datang kerana kerajaan Filipina telah ragu-ragu terhadap industri crypto. SEC telah dikeluarkan sebelum ini amaran awam yang menyatakan bahawa pengguna harus mengelak daripada sebarang pertukaran kripto tempatan yang tidak didaftarkan, oleh itu tidak dikawal.

Amaran ini dikeluarkan sejurus selepas kejatuhan bursa kripto terkenal FTX. Dalam amaran itu, SEC menyebut sekali lagi bahawa pertukaran mesti mengikut undang-undang sedia ada, yang bermaksud bahawa jika mana-mana entiti crypto ingin menubuhkan perniagaan di negara ini, adalah pra-syarat untuk mendaftar dengan SEC terlebih dahulu.

Ini berulang lagi kerana, menurut SEC, banyak bursa menyasarkan pelabur Filipina melalui internet, terutamanya dengan iklan media sosial. SEC juga menyatakan bahawa bursa tidak berdaftar semasa beroperasi secara haram dengan membenarkan pelabur Filipina menggunakan platform mereka dengan membuka akaun dalam talian.

Kripto
Bitcoin berharga $24,100 pada carta sehari | Sumber: BTCUSD pada TradingView

Imej Pilihan Daripada Unsplash, Carta Daripada TradingView.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments