Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Ratu Kripto, Yang Dikehendaki Oleh FBI, ‘Timbul Semula’ Selepas 5 Tahun


Ruja Ignatova merujuk dirinya sebagai Ratu Kripto dan dia kini kembali dalam perhatian, sekurang-kurangnya semacam, apabila berita tentang penjualan sebuah penthouse London yang mewah menjadi tajuk utama.

Ignatova mempersembahkan syarikatnya, OneCoin, sebagai pesaing yang menguntungkan kepada Bitcoin dalam sektor mata wang kripto yang berkembang.

Pada bulan Jun 2016, bitcoin adalah trend yang sedang muncul dan pelabur tidak sabar-sabar untuk memanfaatkannya. Pada Oktober 2017, Ignatova hilang sepenuhnya dari pandangan umum.

Pada masa itu, usahawan kripto warga Jerman kelahiran Bulgaria berusia 42 tahun itu berada di peringkat awal apa yang akan menjadi Skim Ponzi $4 bilion.

OneCoin ialah mata wang kripto palsu, dan pengasasnya, Ignatova, telah hilang selama lima tahun dan kini berada di Senarai 10 Paling Dikehendaki FBI. Dia juga merupakan salah seorang pelarian yang paling dicari di Eropah.

onecoin

Image credit: YLE

Penjualan Penthouse Memberi Crypto Queen

Apabila sebuah apartmen penthouse London yang mewah diiklankan sebagai untuk dijual di pasaran, nampaknya “ratu kripto yang hilang” sedang menganjurkan jualan dari bawah tanah.

Menurut sumber, sebuah apartmen penthouse di daerah London di Kensington, England, telah dijual beberapa hari lalu dengan harga $15.5 juta, kemudian diturunkan kepada $13.6 juta.

Pendakwaraya kanan Gerald Ruebsam menjangkakan bahawa dana daripada penjualan penthouse London suatu hari nanti boleh digunakan untuk membayar balik mangsa OneCoin.

Dia berkata:

“Masih belum jelas sama ada wang akan disalurkan kepada pelabur OneCoin, kami perlu menunggu dan melihat bagaimana keadaan berkembang.”

Knight Frank, peniaga hartanah mewah berprestij, memasarkan harta itu tetapi segera mengalih keluar penyenaraian itu apabila mendapati Ignatova mempunyai kaitan dengannya.

Wartawan penyiasat Jamie Bartlett berkata:

“Ia menunjukkan dia masih hidup, dan terdapat dokumen di luar sana yang mengandungi petunjuk penting tentang keberadaannya baru-baru ini.”

‘Bodoh’ Dan ‘Gila’

Ignatova dan rakan niaganya Sebastian Greenwood menipu peminat crypto dengan menyatakan token mata wang kripto mereka OneCoin akan menjadi “Bitcoin Killer.”

Pada 2016, apabila pelabur bertepuk tangan dan bersiul, dia menyatakan, “Dalam dua tahun, tiada siapa yang akan membincangkan Bitcoin lagi.”

OneCoin ialah salah satu skim penipuan terbesar di dunia yang pernah dilakukan, kata pegawai persekutuan.

Dalam satu kenyataan, Ejen Khas IRS John R. Tafur mendedahkan:

“Kryptocurrency OneCoin ditubuhkan untuk tujuan menipu pelabur.”

Ignatova dan Greenwood mula mempromosikan syiling penipuan itu kepada bakal pelabur pada 2014, menjanjikan pulangan antara lima kali ganda dan sepuluh kali ganda.

Mereka merujuk kepada pelabur mereka sebagai “bodoh” dan “tidak siuman” pada satu ketika.

Bounty $100,000 Untuk Ratu Kripto

Ratu Crypto kini merupakan satu-satunya wanita dalam senarai Paling Dikehendaki FBI.

Crypto total market cap at $1 trillion on the weekend chart | Chart: TradingView.com

Nota muncul di bahagian bawah poster dikehendaki FBInya:

“Ignatova dipercayai mengembara dengan pengawal bersenjata dan/atau rakan sekutu. Ignatova mungkin telah menjalani pembedahan plastik atau mengubah penampilannya.”

Sebastian Greenwood, pengasas bersama OneCoin, mengaku bersalah di New York atas tuduhan penipuan dan pengubahan wang haram pada Disember 2022.

Sementara itu, pihak berkuasa menggantung ganjaran $100,000 untuk sebarang maklumat yang akan membawa kepada penangkapan Ratu Crypto.

Imej pilihan daripada The TelegraphSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments