Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Sekatan Ke Atas Pembayaran Tunai Di Israel Peralihan Segera Kepada Pembayaran Digital


Dalam usaha untuk menggalakkan rakyat Israel menjauhkan diri daripada menggunakan wang tunai dan ke arah membayar secara digital, Israel baru-baru ini telah menggubal a peraturan baru mengehadkan penggunaan wang tunai pada 1 Ogos.

Bermula pada 2019, had transaksi tunai syarikat Israel ialah 11,000 NIS ($3,200) bagi setiap pelanggan. Dengan sekatan menggunakan transaksi tunai dengan pelanggan ini, Israel meneruskan perjuangannya terhadapnya.

Bacaan Berkaitan: Kelab Bola Sepak Argentina Menggunakan Kripto Untuk Menandatangani Pemain Tempatan

Menurut kenyataan Pihak Berkuasa Cukai Israel, perubahan itu bertujuan untuk memerangi jenayah terancang, pengubahan wang haram dan ketidakpatuhan undang-undang cukai. Peraturan baharu itu menyatakan bahawa adalah menyalahi undang-undang untuk membayar firma lebih daripada 6,000 NIS ($1,700) secara tunai. Pembayaran melebihi had mesti dibuat dengan cara alternatif, termasuk dengan kad debit atau mekanisme pemindahan pembayaran digital.

Jumlah maksimum tunai yang boleh didagangkan antara individu persendirian yang tidak dikenal pasti sebagai pemilik perniagaan ialah 15,000 NIS ($4,360), mengikut peraturan baharu. Dalam semua situasi, urus niaga di atas jumlah ini mungkin termasuk pembayaran tunai berjumlah sehingga 10% daripada keseluruhan nilai transaksi.

Tradingview
Bitcoin kini didagangkan pada $23346 pada carta harian | Sumber: BTCUSDT Daripada Tradingview

Objektifnya adalah untuk mengurangkan aliran mata wang di pasaran, kata Adv. Tamar Bracha, yang menyelia undang-undang untuk Pihak Berkuasa Cukai Israel, dalam temu bual dengan The Media Line. Penjenayah sering menggunakan wang tunai, jadi mengehadkan penggunaannya boleh menyukarkan mereka untuk melakukan jenayah.

Penggunaan Perkhidmatan Pembayaran Digital

Khususnya, sejak sekatan mobiliti COVID-19 dan persepsi bahawa wang tunai adalah tidak bersih, menurut penyelidikan Global Findex 2021penggunaan pembayaran digital telah meningkat paling hebat.

Wabak COVID-19 memperlahankan banyak kemajuan dan menghalang banyak usaha lain. Tetapi, sebaliknya, untuk rangkuman kewangan, wabak ini mencetuskan peningkatan ketara dalam pembayaran digital di tengah-tengah pembangunan perkhidmatan kewangan formal di seluruh dunia.

Laporan itu mendakwa bahawa purata kadar pemilikan akaun dalam ekonomi membangun meningkat daripada 63% kepada 71% antara 2017 dan 2021. Peningkatan hampir 8% telah dilihat dalam tempoh ini. Walau bagaimanapun, di seluruh dunia, dua pertiga daripada individu kini menghantar atau menerima pembayaran secara digital.

Bacaan Berkaitan: Memecoin Battle: Keuntungan Bulanan Shiba Inu Berdiri pada 18% Sementara Dogecoin Hanya Melihat 2% Keuntungan

Lebih-lebih lagi, kira-kira 40% orang yang membuat pembayaran digital daripada akaun mereka telah berbuat demikian buat kali pertama sejak permulaan wabak di negara membangun, tidak termasuk China, di mana pembayaran digital adalah perkara biasa.

Menurut laporan itu, dalam ekonomi sedang pesat membangun, peratusan orang dewasa yang menghantar atau menerima pembayaran digital meningkat daripada 35% pada 2014 kepada 57% pada 2021. Selain itu, perkhidmatan kewangan tambahan, seperti menyimpan, menyimpan dan mengambil pinjaman, juga dipermudahkan. dengan menerima pembayaran digital, seperti pembayaran gaji, pemindahan kerajaan atau kiriman wang domestik.

           Featured image from Flickr, chart from Tradingview.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments