Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Sektor NFT Matang, Kebanyakan Projek Melabur Semula ETH Dalam Ekosistem


Sektor non-fungible token (NFT) telah mengalami pertumbuhan besar-besaran dari segi penerimaan. Aset digital telah dapat menembusi media arus perdana dan menarik perhatian berjuta-juta pengguna baharu.

Dengan penurunan harga Bitcoin dan Ethereum, sektor NFT mungkin akan menerima kesan yang lebih teruk. Walau bagaimanapun, laporan terbaru daripada platform data dan analitik, Nansen, dikongsi dengan Bitcoinist mencadangkan pencipta, dan projek telah memanfaatkan trend untuk melabur dalam masa depan mereka.

Laporan itu meneroka aliran Ethereum (ETH) untuk projek NFT dengan hasil jualan melebihi 20 ETH dari 1 Januari hingga 30 Jun 2022. Data ini menunjukkan bahawa lebih $2.7 bilion atau 963,227 ETH telah mengalir daripada peserta pasaran untuk menghasilkan aset digital ini.

Separuh daripada dana ini disimpan dalam alamat yang dikaitkan dengan projek NFT manakala 45.7% dihantar ke dompet bukan entiti. Ini mewakili penurunan penting daripada 52.3% yang dicatatkan pada 2021 dan peralihan keutamaan untuk projek teratas dalam sektor itu.

Menurut laporan Nansen, projek digital ini dan penciptanya mungkin menyasarkan untuk menjadi “pembina yang lebih matang dan teliti” dengan menggunakan ETH daripada koleksi mereka untuk menambah baik ekosistem Ethereum.

Louisa Choe, Penganalisis Penyelidikan di Nansen, menulis perkara berikut mengenai keputusan daripada laporan ini dan implikasinya untuk sektor NFT:

Menggambarkan hasil dalam rantaian kajian ini, kami mengekalkan kesimpulan kami bahawa sektor pencetakan pasaran NFT kekal sihat dengan peningkatan purata pudina bagi setiap alamat dompet unik. Selain itu, bukti dalam rantaian koleksi NFT yang melabur semula hasil jualan utama ke dalam NFT menunjukkan bahawa pembina dan pencipta dalam pasaran ini sedang melihat kesan jangka panjang projek mereka dan membuat keputusan yang akan menyokong pertumbuhan itu.

Ethereum ETH ETHUSDT NFT NFT
Harga ETH bergerak ke sisi pada carta 4 jam. Sumber: ETHUSDT Tradingview

Apa yang Mendorong Peralihan Dalam Projek NFT?

Kejatuhan harga Ethereum telah memberi kesan yang kuat pada pelbagai sektor. A sebelumnya laporan dari Nansen menunjukkan penurunan dalam aktiviti untuk sektor NFT kerana Ethereum jatuh di bawah $1,500.

Penyelidikan dalam rantaian mendakwa bahawa minat terhadap NFT mula berkurangan sejurus Ogos 2021. Pada masa itu, sektor ini “dilihat oleh amalan mencari keuntungan tertentu”, kata Nansen.

Tindakan harga menurun Ethereum mungkin mempunyai kesan di luar aktiviti pasaran. Memandangkan projek perlu bekerja lebih keras untuk menonjol daripada pesaing dan menarik pengguna baharu, mereka terpaksa menukar keutamaan mereka.

Aliran ini boleh berlanjutan jika harga Ethereum melihat susut nilai pada masa hadapan. Ini adalah faedah yang tidak dijangka daripada tindakan harga kripto menurun semasa, seperti yang dinyatakan oleh personaliti yang berkaitan dalam ekosistem ini.

Pelabur Ethereum, Vitalik Buterin, menyatakan bahawa pencipta dan pembangun mengalu-alukan pasaran beruang apabila spekulator berpindah dari sektor itu, dan projek jangka panjang boleh memberi tumpuan kepada membina produk mereka. Dalam temu bual, Buterin berkata:

Orang yang mendalami kripto, dan terutamanya membina sesuatu, ramai daripada mereka mengalu-alukan pasaran beruang. Mereka mengalu-alukan pasaran beruang kerana apabila terdapat tempoh harga yang panjang ini meningkat dengan jumlah yang besar seperti yang berlaku — ia jelas menggembirakan ramai orang — tetapi ia juga cenderung mengundang banyak perhatian spekulatif jangka pendek.Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments