Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Senator Ini Ingin Tahu Mengapa Fidelity Menawarkan Pelan Persaraan Bitcoin


Sekumpulan Senator AS ditujukan surat kepada Abigail Johnson, Ketua Pegawai Eksekutif firma pelaburan Fidelity, mengenai rancangan persaraan Bitcoinnya. Dokumen itu ditandatangani oleh Senator Elizabeth Warren, Richard Durbin, dan Tina Smith.

Bacaan Berkaitan | Pasaran Niaga Hadapan Kripto Melihat $400j Diperkirakan Apabila Bitcoin Memecah $23k

Firma pelaburan itu melancarkan pelan 401 (k) berasaskan Bitcoin pada Mei 2022. Ini memberi peluang kepada warga AS untuk mendapat pendedahan kepada mata wang kripto dengan kenderaan popular ini yang bertujuan untuk pelaburan jangka panjang.

Dalam dokumen itu, pegawai kerajaan menuntut Fidelity mendedahkan “mengapa” ia menawarkan pelan persaraan Bitcoin. Senator percaya tawaran ini “tidak digalakkan untuk disokong oleh salah satu nama terkemuka dalam dunia kewangan”.

Dalam erti kata itu, mereka mendakwa Bitcoin adalah “aset yang tidak menentu, tidak cair, dan spekulatif” yang tidak dapat memberikan penggunanya “pulangan yang stabil dari semasa ke semasa”, kata dokumen itu. Kenderaan pelaburan persaraan di negara ini sudah menjadi sebahagian daripada “sistem tidak menentu”.

Melabur dalam Bitcoin, kata Senator, boleh memburukkan lagi keadaan persaraan bagi warga AS. Pegawai kerajaan menekankan sifat BTC yang tidak menentu dan “belum teruji” dalam pasaran global.

Rangkaian Bitcoin telah dilancarkan pada tahun 2009 oleh Satoshi Nakamoto, aset asas (BTC) yang telah membenarkan berjuta-juta orang untuk berdagang bertrilion dalam jumlah keseluruhan sepanjang sedekad kewujudan. Pada masa itu, mata wang kripto telah dihargai beberapa kali.

Bitcoin BTC BTCUSDT
Harga BTC meningkat sejak 2018 pada carta harian. Sumber: Pandangan Dagangan BTCUSDT

Walaupun fakta ini, Senator AS berkata perkara berikut kepada Ketua Pegawai Eksekutif Fidelity:

Walaupun kami menghargai usaha Fidelity untuk membantu warga Amerika yang bekerja merealisasikan persaraan yang lebih terjamin, keputusan ini amat merisaukan. Mungkin yang paling merisaukan ialah dalam menunjuk kepada risiko melabur dalam Bitcoin di laman webnya dan merancang untuk menghadkan pendedahan Bitcoin peserta pelan kepada 20 peratus, Fidelity mengakui ia amat menyedari bahaya yang berkaitan dengan pelaburan dalam Bitcoin (…).

Senator AS Membandingkan Bitcoin Dengan Perjudian Di Kasino

Senator cuba berhujah bahawa Bitcoin dan mata wang kripto telah menjadi pelaburan yang buruk. Harga BTC telah kehilangan lebih 50% daripada nilainya dalam tempoh itu, mendahului sekitar $69,000, dan menyerlahkan bahawa teknologi blockchain menunjukkan lebih “janji”.

Ini adalah hujah biasa yang digunakan oleh pengkritik BTC. Sebagai Bitcoinist dilaporkanini bukan kali pertama Senator AS ini membuat tuntutan.

Apabila Fidelity mengumumkan produk mereka, Elizabeth Warren dan syarikat itu menuntut maklumat mengenai pelan persaraan berasaskan Bitcoin mereka. Pada masa itu, Senator AS berkata Fidelity tidak mengendahkan amaran yang dikeluarkan oleh Jabatan Buruh AS mengenai pelaburan crypto.

Bacaan Berkaitan | Meta Menurunkan $2.8 Bilion Dalam Bahagian Realiti Maya S2 Ini – Lebih Banyak Kerugian Di Hadapan?

Walaupun percubaan ini nampaknya menghalang firma pelaburan daripada menawarkan produk BTC mereka, Fidelity tetap bertahan. Senator AS mengakhiri surat kedua mereka yang ditujukan kepada Fidelity dengan menghubungi pelaburan BTC dengan perkara berikut:

Kelas aset ini sukar digunakan, sangat kompleks, tidak terkawal dan sangat tidak menentu. Akaun persaraan keluarga yang bekerja bukanlah tempat untuk mencuba kelas aset tidak terkawal yang masih belum menunjukkan nilainya dari semasa ke semasa.Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments