Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Senator Memperkenalkan Akta Yang Boleh Memberi Kejelasan Mengenai Kripto


Penggubal undang-undang AS telah meningkatkan usaha mereka untuk menyediakan industri crypto dengan rangka kerja kawal selia. Rang undang-undang dwipartisan baharu yang diperkenalkan oleh Senator AS Debbie Stabenow, John Boozman, Cory Booker dan John Thune merupakan satu lagi langkah ke arah itu.

Para penggubal undang-undang diperkenalkan Akta Perlindungan Pengguna Komoditi Digital 2022 dan membentangkan istilah kawal selia baharu: komoditi digital. Aset ini akan berada di bawah bidang kuasa Suruhanjaya Dagangan Hadapan Komoditi AS (CFTC).

Pengawal selia ini akan mempunyai “kuasa untuk mengawal selia dagangan komoditi digital”, memperkenalkan peraturan untuk peserta pasaran, dan menguatkuasakannya. Rang undang-undang itu mencadangkan bahawa “platform komoditi digital” perlu mematuhi “standard yang sama seperti institusi kewangan tradisional”.

Mata wang kripto sering ditolak oleh penggubal undang-undang, dan pengawal selia, dan diklasifikasikan sebagai aset tidak sah. Rang undang-undang baharu ini nampaknya mengiktiraf peranan aset digital dan mencadangkan bahawa ia harus dikawal selia sebagai aset lain dalam sistem kewangan warisan.

Senator Stabenow berkata perkara berikut mengenai implikasi yang mungkin berlaku untuk akta ini dan sebab mereka merasa terpaksa mengurangkan “jurang” peraturan di negara ini:

Satu daripada lima rakyat Amerika telah menggunakan atau memperdagangkan aset digital—tetapi pasaran ini tidak mempunyai ketelusan dan akauntabiliti yang mereka harapkan daripada sistem kewangan kita. Selalunya, ini meletakkan wang hasil titik peluh rakyat Amerika dalam risiko. Itulah sebabnya kami menutup jurang kawal selia dan menghendaki pasaran ini beroperasi di bawah peraturan mudah yang melindungi pelanggan dan memastikan sistem kewangan kami selamat.

Dalam industri crypto, syarikat telah meminta kejelasan peraturan dan rangka kerja undang-undang untuk beroperasi di bawah peraturan AS. CFTC nampaknya lebih cenderung untuk mengadakan perbualan dengan syarikat dalam sektor itu berbanding Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC).

Pengawal selia yang diketuai oleh Gary Gensler telah melaksanakan mandat melalui “penguatkuasaan” kerana pelakon percaya bahawa amalan mereka tidak konsisten dengan ucapan mereka. SEC telah menjemput syarikat crypto untuk melaporkan dan mengambil bahagian dalam dialog, tetapi usaha ini telah dipenuhi dengan tindakan undang-undang.

Pesuruhjaya SEC Hester Peirce percaya pengawal selia telah memutuskan untuk menukar pendekatannya daripada “berhati-hati dan bertimbang rasa” memihak kepada “mempengaruhi perubahan yang tergesa-gesa dan menyeluruh”. Ini sering menyebabkan syarikat dalam sektor aset digital cuba mengejar SEC.

Bitcoin BTC BTCUSDT Kripto
Harga BTC dengan keuntungan kecil pada carta 4 jam. Sumber: Pandangan Dagangan BTCUSDT

Mengapa Industri Kripto Memerlukan Peraturan Persekutuan

Senator percaya pelabur kripto AS memerlukan rangka kerja kawal selia persekutuan, terutamanya apabila sektor itu terus berkembang. Jika tidak, penggubal undang-undang percaya bahawa peraturan peringkat negeri mungkin tidak “memastikan” perlindungan pengguna.

Rang undang-undang itu akan menuntut syarikat untuk mendaftar dengan CFTC, mencegah “amalan perdagangan yang kesat”, menyepadukan “standard pengiklanan, mendedahkan” maklumat tentang potensi risiko perdagangan dengan komoditi digital”, dan banyak lagi.

Senator AS Boozman menambah perkara berikut mengenai perkaitan aset digital yang semakin meningkat dan potensi kesannya terhadap sektor kewangan:

Aset digital dan teknologi blockchain telah, dan akan berterusan, untuk mengubah cara pasaran global berfungsi. Namun, industri yang berkembang pesat ini pada masa ini ditadbir sebahagian besarnya oleh tampalan peraturan di peringkat negeri. Itu bukan cara yang berkesan untuk melindungi pengguna daripada penipuan.

Ketua Pegawai Eksekutif Sam Bankman Fried (SBF) di bursa kripto utama FTX dialu-alukan perundangan dan meraikan usaha yang diumumkan oleh Senator AS. Melalui Twitter, beliau menyebut rang undang-undang itu sebagai percubaan “kuat” untuk “menyediakan pengawasan persekutuan yang jelas” untuk kelas aset yang baru lahir.

Walau bagaimanapun, pengguna crypto menyatakan bahawa rang undang-undang itu akan memerlukan syarikat untuk mendaftar dengan CFTC, dan kekurangan kejelasan mengenai istilah “komoditi digital”, mata wang kripto manakah yang akan dikawal oleh CFTC dan yang mana oleh SEC?

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments