Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Sentimen Pelabur Crypto Kembali Ke Tahap Tinggi Bitcoin Sepanjang Zaman


Pelabur Crypto menjadi lebih tamak dengan harga Bitcoin memecahkan rintangan $28,000. Indeks Ketakutan & Ketamakan Kripto kini telah kembali ke tahap yang tidak dilihat sejak November 2021, iaitu tepat pada masa harga BTC mencecah paras tertinggi sepanjang masa.

Pelabur Kripto Sangat Tamak

Sejak 2023 bermula, sentimen pelabur kripto berada pada aliran menaik yang perlahan tetapi stabil. Ia menamatkan tahun 2022 di wilayah ‘Ketakutan Melampau’ yang menyaksikan harga jatuh ke kitaran terendah baharu. Bagaimanapun, perubahan setakat ini memberangsangkan kerana indeks kini kembali ke tahap ‘Tamak’.

Pada hari Selasa, Indeks Ketakutan & Ketamakan mencecah paras tertinggi baru 2023 iaitu 68, yang membawanya lebih dekat kepada ‘Ketamakan Melampau’ berbanding sebelum ini. Kini, analisis sentimen ini penting kerana ia membantu untuk memberitahu perasaan pelabur terhadap pasaran.

Apabila indeks berada dalam ketakutan iaitu skor antara 0-47, ia menunjukkan bahawa pelabur sangat berhati-hati terhadap pasaran, oleh itu wang baharu tidak mengalir ke pasaran. Tetapi apabila indeks berada dalam ketamakan, dari 53-100, ia bermakna pelabur sangat tamak dan lebih cenderung untuk melabur.

Ketakutan kripto & indeks ketamakan bitcoin

Crypto Fear & Greed Index recovers to November 2021 levels | Source: alternative.me

Ini bermakna bahawa indeks mencecah 68 isyarat bahawa pelabur kripto melihat dengan baik ke arah pasaran. Memandangkan pelabur lebih cenderung untuk mengambil risiko apabila mereka berasa lebih optimistik, ia biasanya boleh diterjemahkan kepada harga yang lebih tinggi kerana pasaran melihat lebih banyak kecairan.

Tetapi Adakah Perhimpunan Bitcoin Mengikuti Sentimen Menguntungkan?

Semasa Indeks Ketakutan & Ketamakan telah memasuki wilayah tamak, biasanya terdapat aliran menaik harga yang direkodkan pada masa itu disebabkan oleh sentimen positif yang meningkat dalam pasaran. Memandangkan ini, terdapat kemungkinan Bitcoin akan meneruskan aliran menaiknya, dan mungkin memecahkan rintangan $30,000.

Carta harga Bitcoin dari TradingView.com

Walau bagaimanapun, sama seperti pasaran crypto, kemungkinan aliran menurun dari sini tidak boleh dihapuskan sepenuhnya. Ini kerana kadangkala, tempoh sentimen positif yang tinggi juga boleh menandakan puncak, seperti yang berlaku pada November 2021. Oleh itu, pelabur boleh membuang kerana mereka mengambil kesempatan daripada keuntungan setakat ini.

Pada ketika ini, $30,000 masih kekal pada tahap yang perlu ditewaskan jika aset digital itu akan benar-benar meyakinkan pelabur bahawa pasaran kenaikan harga kembali pulih sepenuhnya. Aliran yang sama telah ditubuhkan pada Ogos 2020 tepat pada permulaan pasaran kenaikan harga, jadi ini boleh berlaku dengan cara yang sama.

Ikut Owie terbaik di Twitter untuk pandangan pasaran, kemas kini dan tweet lucu sekali-sekala… Imej pilihan daripada Vecteezy, carta daripada TradingView.com

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments