Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Sierra Leone Menjadi Negara Pertama Dengan Pengundian Pilihan Raya Disahkan Blockchain


· 11 Mac 2018 · 7:00 pm <! – Petikan

Sejarah pilihan raya baru-baru ini dibuat kerana Sierra Leone menjadi negara pertama yang menggunakan teknologi blockchain untuk mengesahkan undi keputusan dalam pilihan raya presiden mereka. Wilayah Sierra Leone Membuat Sejarah Pemakaian teknologi blockchain mencatat satu lagi peristiwa penting baru-baru ini. Walaupun teknologi inovatif telah membuat kemajuan besar dalam perniagaan, ia kini meletakkan capnya di atas bidang politik. Negara Sierra Leone mempunyai pembedaan yang menjadi ciri pertama yang mengutip pengundian yang disahkan blokchain di

Akhir Kutipan ->

Sejarah pemilihan baru-baru ini dibuat sebagai Sierra Leone menjadi negara pertama yang menggunakan blok block teknologi untuk mengesahkan keputusan undi dalam pilihan raya presiden mereka.


Wilayah Sierra Leone Membuat Sejarah

Aplikasi teknologi blockchain mencatatkan satu lagi peristiwa penting baru-baru ini. Sedangkan teknologi inovatif telah membuat kemajuan besar dalam perniagaan, kini telah meletakkan capnya di atas bidang politik.

Negara Sierra Leone mempunyai perbezaan yang menjadi ciri pertama yang memaparkan mengundi yang disahkan mengundi dalam pilihan raya presiden negara.

Pada pilihan raya presiden minggu lalu di Sierra Leone, teknologi blockchain digunakan untuk mengesahkan keputusan undi. Walau bagaimanapun, teknologi baru itu tidak digunakan di seluruh negara.

 Sierra Leone

Proses pengundian telah diawasi oleh Agora, permulaan blok block yang berasaskan Swiss. Sebaik sahaja pengundian telah berlaku, sehingga 400,000 undi kemudian secara manual memasuki blok block Agora. Hasil akhir bagi rantau ini (bukan negara!) Sebagai disusun oleh Agora : Samura Kamara (APC) adalah pemenang dengan 54.7% undian, sementara Julius Bio (SLPP) berada di tempat kedua dengan 32.5%.

Ketua Pegawai Eksekutif Agora, Leonardo Gammar dengan sukacitanya memperlihatkan proses dan kemungkinan masa depan, berkata:

Saya sangat percaya bahawa pilihan raya ini adalah permulaan pergerakan hak suara blockchain yang lebih besar.

Kegunaan Politik yang Lain

Namun, pemilihan presiden di Sierra Leone bukanlah kali pertama teknologi blockchain telah digunakan dalam dunia politik.

Moscow menggunakan teknologi sebagai sebahagian sistem pengundian Rakyat Aktif di mana penduduk dapat mengundi mengenai isu bandar (tetapi bukan calon politik). Brazil juga menggunakan teknologi untuk membenarkan rakyat mudah menandatangani dan mengesahkan petisyen yang popular.

 Pilihan raya yang disahkan oleh Sierra Leone yang tidak sah

Pendokong menggunakan teknologi blockchain untuk mengundi mengatakan bahawa penggunaannya akan mengurangkan penipuan, yang akan memastikan pilihan raya yang jujur. Bahawa dikatakan, terdapat kebimbangan privasi utama. Mengikut undian secara umum boleh menafikan nama yang tidak dikenali namanya yang ditawarkan oleh amalan mengundi semasa.

Sesetengah berpendapat dengan izin blockchain akan membantu kerana ia hanya akan membolehkan beberapa orang mengakses sepenuhnya rekod, tetapi kemungkinan mempunyai seorang pegawai kerajaan (atau hanya awam biasa) tahu bagaimana undi individu menentang premis pilihan raya yang bebas dan adil.

Namun, adalah menarik untuk melihat bagaimana teknologi ini terus mencari kegunaan dunia sebenar. Ia mungkin diterima pakai untuk kerja-kerja pilihan raya di negara-negara lain seperti Agora sedang berbincang dengan negara-negara di Eropah dan Afrika.

Apa pendapat anda tentang Sierra Leone menggunakan blok block untuk mengesahkan keputusan pengundian? Bagaimana anda berfikir masalah privasi perlu dikendalikan? Maklumkan kepada kami di komen di bawah.


Gambar ihsan Pxhere, Pixabay, arkib Bitcoinist, Shutterstock

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments