Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

SIM-Swapping Bitcoin Thief yang dikenakan di Mahkamah California


Penyiasat telah menahan dan menuduh seorang pelajar kolej berusia 20 tahun dengan pelbagai tuduhan menggodam dan kecurian identiti. Pendakwa menuduhnya sebagai sebahagian daripada kumpulan yang mencuri $ 5 juta cryptocurrency dengan merampas nombor telefon bimbit.


Terperangkap oleh Fuzz

Berikutan penangkapannya di lapangan terbang LAX ketika dalam perjalanan ke Eropah, Joel Ortiz nampaknya cepat menjadi bersih. Dia memberitahu penyiasat bahawa dia dan "co-conspirators "nya mengendalikan berjuta-juta dolar dalam cryptocurrency.

Ortiz, yang berasal dari Boston, didakwa merampas lebih daripada 40 nombor telefon menggunakan teknik yang dikenali sebagai pertukaran SIM. Ia adalah kes pertama yang diketahui terhadap seseorang yang menggunakan serangan jenis ini – juga dikenali sebagai 'penipuan pelabuhan'.

Pautan Paling Tidak

Memandangkan skala akibat yang berpotensi, penipuan itu sepatutnya agak mudah dilakukan . Ia melibatkan memanggil penyedia perkhidmatan dan meyakinkan mereka bahawa anda telah kehilangan kad SIM anda. Sebaik sahaja mereka mengesahkan identiti anda, mereka akan memindahkan nombor tersebut ke kad SIM yang lain (yang telah anda miliki).

Ini berpotensi meletakkan tanggungjawab untuk serangan ini dengan tepat di kaki penyedia perkhidmatan, sebagai prosedur keselamatan untuk mengesahkan identiti tidak boleh dipotong dengan menggunakan beberapa maklumat peribadi yang mudah diperolehi dalam talian.

Breaking and Entering

Setelah penjenayah mempunyai akses ke nombor telefon anda, sangat mudah untuk mula mengakses akaun. Malah perkhidmatan tersebut dengan pengesahan dua faktor seringkali membenarkan penyetelan / pemulihan kata laluan melalui peranti mudah alih.

Ortiz diduga menyasarkan beberapa orang pada persidangan bitcoin Konsensus di New York pada bulan Mei, mencuri lebih daripada $ 1.5 juta dari satu usahawan cryptocurrency. [19659005] Pendakwa berkata beliau juga memanggil isteri seorang mangsa dari nombor yang dicuri dan merogol anak perempuannya dan rakannya meminta bitcoin.

Web Unravels

Melalui siri waran, detektif mengenal pasti dua nombor IMEI yang digunakan dengan nombor yang dicuri. Ini membolehkan mereka menghubungkan peranti dengan akaun e-mel Ortiz dan menunjukkan bahawa dia telah mengalihkan lebih daripada $ 1 juta dolar cryptocurrency melalui pelbagai bursa.

Penyiasat juga dapat menunjukkan bahawa Ortiz telah menggodam sekitar 40 nombor melalui AT & T dalam tempoh antara November 2017 dan Jun 2018.

Siapa Seterusnya?

Ortiz "co-conspirators" belum dinamakan, tetapi penangkapannya telah mencetuskan panik dalam komuniti SIM-swapping

Ahli-ahli papan mesej OGUSERS mencatatkan satu thread yang bertanya: "Siapa yang anda fikir akan datang?" Laman ini sering digunakan sebagai pasaran untuk akaun media sosial yang dicuri menggunakan penipuan yang sama.

anda berfikir tentang pertukaran SIM dan kecurian cryptocurrency? Beri tahu kami dalam ulasan di bawah!


Imej ihsan Shutterstock, arkib Bitcoinist.Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments