Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Thai SEC Saman Bitkub Crypto Exchange Kerana Dakwaan Wash Trade


Thailand adalah yang pertama di Asia Tenggara untuk melaksanakan peraturan aset digital pada 2018. Langkah itu menarik pelabur kepada mata wang kripto. Walau bagaimanapun, selepas itu, industri kripto mula menghadapi kemunduran apabila pengawal selia mengetatkan peraturan semasa penyelewengan perdagangan dan keruntuhan bursa teratas.

Pada 1 September, SEC meluluskan peraturan iklan digital baharu. Peraturan itu menghalang firma aset digital daripada mengemukakan maklumat mengelirukan yang mewajibkan mereka memasukkan risiko produk pelaburan dalam iklan. Selain itu, firma menerima mandat untuk menukar semua iklan sedia ada untuk mematuhi peraturan baharu dalam tempoh 30 hari selepas notis dikeluarkan.

Pelbagai tindakan penguatkuasaan undang-undang pengawal selia Thailand pada 2022 ini menjejaskan pasaran kripto. Aktiviti Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Thailand (SEC) menyebabkan pengurangan jumlah dagangan. Selain itu, bilangan akaun crypto aktif dari awal tahun telah berkurangan sebanyak 33%.

Bitkub, pertukaran mata wang digital terbesar di Thailand, menarik perhatian SEC Thailand kali ini. Pada 27 September, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Thailand memfailkan saman terhadap Bitkub dan dua individu.

Bitkub Akan Membayar Denda $634,000 Untuk Dagangan Crypto Wash yang Didakwa

SEC mendakwa bursa itu dan dua yang lain mencipta volum dagangan tiruan pada platformnya untuk memanipulasi pasaran. Dalam sebuah kenyataan rasmibadan pemerhati menuntut denda sivil $634,000 terhadap Bitkub dan larangan perdagangan dua bulan terhadap dua individu itu.

Pada bulan Julai, Pengerusi BitKub Group Holdings didenda $216,000 dan larangan satu tahun daripada melaksanakan peranan eksekutif dalam syarikat itu. Tuntutan SEC menjadikannya tindakan penguatkuasaan langsung kedua ke atas Bitkub tahun ini.

Bitkub ialah salah satu pertukaran mata wang digital terbesar di Thailand, dengan berjuta-juta volum dagangan setiap hari. Firma itu mengendalikan sistem berpusat dan pada masa ini mempunyai 75 syiling dan 75 pasangan dagangan yang disenaraikan pada platform dagangannya.

Dalam beberapa bulan lalu, Bitkub telah berada di bawah tekanan kawal selia daripada SEC. Ketua pegawai teknikal Bitkub, Samrat Wajanasathian, didenda 8,530,383 baht (lebih kurang $234,000) pada Ogos. SEC Thailand mendakwa Wajanasathian membuat perjanjian dalaman yang menurunkan KUB sebanyak 101%.

Bank Komersial Siam Mengeluarkan Pelan Untuk Pembiayaan Bitkub $500 Juta

Bitkub mengalami kemunduran pada bulan Ogos apabila Siam Commercial Bank membatalkan rancangannya untuk $500 juta dalam pembiayaan Bitkub. Siam Commercial Bank ialah bank tertua di Thailand dan mengumumkan rancangan untuk menjadi pemegang saham utama bursa crypto pada November 2021.

Industri kripto Thai adalah yang paling pesat berkembang di dunia kerana pasaran kripto terkawal dan pengecualian cukai untuk pedagang.

Thai SEC Saman Bitkub Crypto Exchange Kerana Dakwaan Wash Trade
Pasaran kripto berlegar sisi pada carta | Sumber: Jumlah Had Pasaran Crypto di TradingView.com

Walau bagaimanapun, jarum jam telah bertukar apabila pertukaran crypto menghadapi penguatkuasaan peraturan yang sukar. Pertukaran teratas seperti Huobi dan Binance juga menghadapi kesukaran dengan penguatkuasaan kawal selia.

SEC Thailand mengumumkan tindakan pengawalseliaan terhadap Binance pada Julai 2021. Pengawal selia melancarkan siasatan jenayah terhadap bursa crypto gergasi kerana didakwa beroperasi tanpa lesen.

Featured image from Pixabay, Chart: TradingView.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments