Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Token Tunai Tornado Kehilangan 24% Daripada Nilai Selepas Tangkapan Pemaju


TORN, token Tornado Cash, menjunam hampir satu perempat dalam tempoh 24 jam lepas selepas pihak berkuasa Belanda menahan pemaju yang disyaki untuk protokol pencampuran transaksi crypto di Amsterdam pada hari Jumaat.

Selepas Perbendaharaan AS menambah protokol pencampuran pada senarai sekatannya, Tornado Cash mendapati penurunan ketara dalam deposit dan peningkatan dalam pengeluaran.

Menurut sumber, hampir $6 juta telah didepositkan ke dalam sistem sejak pelaksanaan sekatan. Angka tersebut mencerminkan penurunan sebanyak 79% berbanding tempoh masa yang sama minggu sebelumnya.

Tornado Cash (TORN) Merosot 97% Sejak Feb. ATH

Pada 3:03 petang di New York, TORN turun sekitar 16% kepada $14.23. Nilai token telah menurun sebanyak kira-kira 97% sejak paras tertinggi sepanjang masa pada 13 Februari 2021. Sebagai perbandingan, nilai mata wang kripto terkemuka seperti Bitcoin (BTC) dan Ethereum (ETH) telah menurun sebanyak hanya 3.2% dan 0.9%, masing-masing, sepanjang 24 jam yang lalu.

Menurut Perbendaharaan AS, Wang Tunai Tornado ialah salah satu platform paling popular untuk anonimisasi urus niaga kripto.

Perbendaharaan telah menyenaraihitamkan penyelesaian privasi terdesentralisasi, mendakwa bahawa ia digunakan untuk mencuci $7 bilion dalam mata wang kripto yang diperoleh secara haram.

Tornado Cash, yang dilancarkan pada 2019, juga telah digunakan oleh organisasi penggodam Korea Utara yang berkaitan dengan serangan $625 juta ke atas projek permainan blockchain Axie Infinity pada bulan Mac, serta jenayah siber lain, menurut Perbendaharaan.

Akses dinafikan

Akses kepada Tornado Cash juga telah disekat selepas pengumuman sekatan. Saluran Discord projek tidak lagi boleh diakses oleh pengguna, dan forum tadbir urus serta halaman Github juga telah dihadkan.

Permodalan pasaran bagi KOYAK adalah kira-kira $135 juta, menurut CoinMarketCap. Bitcoin, sebaliknya, mempunyai nilai pasaran kira-kira $455 bilion dolar.

Token tadbir urus yang dipanggil juga membenarkan pemegangnya mengundi pada kemas kini protokol. Pemegang saham majoriti termasuk pengasas syarikat dan penyokong pertamanya.

Perkhidmatan Maklumat Fiskal dan Penyiasatan (FIOD) Perbendaharaan AS menyatakan bahawa siasatan jenayah mereka terhadap Tornado Cash bermula pada Jun tahun ini.

Tornado Cash bukanlah aplikasi privasi pertama yang dimasukkan dalam senarai hitam Perbendaharaan AS. Blender telah disetujui oleh Perbendaharaan sebulan sebelum itu selepas ia dituduh membenarkan pengubahan wang haram $21 juta yang dicuri dalam penggodam Ronin Bridge.

Komuniti Tornado Cash nampaknya sedang mengalami musim sejuk crypto yang sangat kejam. Bersempena dengan pasaran beruang semasa, nampaknya penutupan, penangkapan dan sekatan telah menyebabkan kerosakan yang ketara kepada perusahaan, kerana pelabur terus membelakangkan protokol tersebut.

Crypto total market cap at $1.15 trillion on the daily chart | Source: TradingView.com

Featured image from Analytics Insight, Chart from TradingView.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments