Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Tribe DAO Cadangkan Bayaran Balik Mangsa Serangan $80 Juta Rari


Berikutan serangan penggodaman April yang menjejaskan ramai pengguna Tribe, komuniti DAO Tribe telah mencadangkan pampasan.

Puak itu ialah organisasi autonomi terpencar (DAO) yang mengawal tiga projek dalam ekosistem. Puak itu dilancarkan pada 2021 apabila protokol Fei memperoleh Rari Capital. Ekosistem Tribe menjalankan protokol yang dikenali sebagai pemecut kecairan Turbo (Tribe Turbo). Tribe Turbo membolehkan DAO mengeluarkan token FEI ke dalam kumpulan Fuse pilihan (produk Rari) secara percuma.

Pada 13 Januari 2022, semua kecairan TRIBE telah dipindahkan ke Fuse, tetapi ia menyebabkan keruntuhan FEI dan Tribe. Di samping itu, serangan penggodaman pada bulan April menyebabkan dana organisasi bernilai lebih $80 juta merentasi beberapa kumpulan Fuse. Selepas serangan itu, Defi Protocol menawarkan penggodam $10 juta untuk memulangkan dana tetapi tidak mendapat respons.

Platform Untuk Ditutup Berikutan Usaha Pemulihan Yang Tidak Berjaya

DAO suku belum pulih daripada kesan serangan itu kerana komuniti mengundi cadangan untuk membubarkan DAO. Kelulusan cadangan itu bermakna pengguna yang terjejas akan diberi pampasan, dengan bayaran balik separa sebanyak $16 juta.

Babylon Finance, protokol Kewangan terdesentralisasi yang terjejas oleh penggodaman Rari Fuse, mengumumkan Penutupan selepas usaha pemulihan yang tidak berjaya. Ketua Pegawai Eksekutif Babylon Finance, Ramon Recuero, menjelaskan kemunduran yang dialami platform dalam tweet.

Recuero berkata firma itu kehilangan 3.4 juta dalam serangan itu dan berubah daripada nilai $30 juta kepada $4 juta. Di samping itu, token asal protokol Babylon BBL menerima penurunan dalam sentimen dan merosot daripada $20 kepada $6.

Tribe DAO telah mengumumkan rancangannya untuk menutup operasi selepas keputusan pampasan tadbir urus muktamad. Keputusan Tribe DAO adalah disebabkan oleh serangan hack dan keadaan yang melampau dalam persekitaran makro.

Tribe DAO Mengundi Memihak kepada Pembayaran Balik Penuh

Selepas banyak undian dan cadangan, pada 18 September, Tribe DAO memutuskan untuk membayar balik pengguna yang terjejas oleh Hack sepenuhnya. Cadangan pembayaran balik itu dilaksanakan pada 20 September selepas pemeriksaan data undian. Data Pengundi daripada Tally (platform pengundian dalam rantaian) menunjukkan bahawa 99% pengundi mengundi menyokong cadangan itu.

Menurut perihalan data pengundian, DAO akan diberi pampasan dalam DIA, manakala pengguna individu akan menerima pembayaran balik dalam FEI. Joey Santoro, pengasas Fei, berkata bayaran balik akan dilakukan 24 jam selepas kelulusan pengundian.

Jumlah pembayaran balik ialah 26.61 juta DAI (pada $1/DAI) dan 12.68 juta FEI ($0.97/FEI). Proses pembayaran balik sedang berjalan, dengan pengundian melalui undian isyarat on-chain dan snapshot.

Joey Santoro menjelaskan cabaran mereka dalam a tweet pada September 19. Beliau menggalakkan ekosistem DAO lain untuk belajar daripada pengalaman mereka. Ketua Pegawai Eksekutif menasihatkan DAO lain supaya tidak menyelami wilayah tadbir urus tanpa menjalankan tinjauan dan penyelidikan yang mencukupi.

Tribe DAO Cadangkan Bayaran Balik Mangsa Serangan $80 Juta Rari
Pasaran mata wang kripto turun sebanyak 1% | Sumber: Jumlah Had Pasaran Crypto di TradingView.com
Featured image from Pixabay and chart from TradingView.com

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments