Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

UAE Bersedia Menggunapakai Kripto Menjadi ‘Peranan Utama’ Dalam Dasar Perdagangan


Emiriah Arab Bersatu (UAE) sedang mencari untuk menggunakan mata wang kripto dalam ‘peranan utama’ dalam dasar perdagangannya, menurut sebuah laporan oleh Bloomberg.

Bercakap dengan Televisyen Bloomberg di Davos, Switzerland – tempat Forum Ekonomi Dunia sedang diadakan – menteri negara bagi perdagangan luar UAE, Thani Al-Zeyoudi, membuat beberapa kenyataan positif mengenai potensi peranan mata wang kripto dalam ekonomi negara teluk itu.

“Crypto akan memainkan peranan utama untuk perdagangan UAE pada masa hadapan,” kata Al-Zeyoudi. Selama bertahun-tahun sekarang, kerajaan UAE telah berusaha untuk mengubah negara menjadi hab crypto global, terutamanya dengan melaksanakan dasar mesra kripto dengan matlamat untuk menarik senjata besar dalam industri $1 trilion.

Al-Zeyoudi membincangkan projek ini dengan Bloomberg menyatakan rancangan UAE untuk usaha kerjasama dengan syarikat-syarikat ini dalam mewujudkan rangka kerja undang-undang yang diperlukan untuk pengembangan operasi mata wang kripto dalam negeri Timur Tengah.

“Perkara yang paling penting ialah kami memastikan tadbir urus global apabila melibatkan mata wang kripto dan syarikat kripto,” katanya.

“Kami mula menarik beberapa syarikat ke negara ini dengan tujuan kami akan membina bersama tadbir urus dan sistem perundangan yang betul, yang diperlukan,” katanya kepada Bloomberg dalam temu bualnya pada hari Jumaat.

UAE Menyatakan Sokongan Untuk Kripto Di Tengah Kesengsaraan Pasaran

Hanya sehari sebelum wawancara Al-Zeyoudi, menteri Kepintaran Buatan, Ekonomi Digital dan Aplikasi Kerja Jauh UAE Omar Sultan Al Olama, yang juga mewakili Emirates di Forum Ekonomi Dunia, dinyatakan bahawa negara kekal komited kepada matlamatnya untuk menjadi hab mata wang kripto dunia tanpa mengira kejatuhan pasaran baru-baru ini.

Semasa mengambil bahagian sebagai penceramah dalam perbincangan panel bertajuk “Mencari Imbangan Yang Tepat Untuk Kripto,” Sultan Al Olama membuat dakwaan ini sambil mengatakan bahawa syarikat kripto yang sudah merujuk kepada UAE sebagai rumah adalah perkara yang positif untuk diperhatikan.

November lalu, pasaran crypto merekodkan kerugian besar berikutan kejatuhan mengejutkan pertukaran FTX. Walaupun pasaran masih jauh daripada pemulihan penuh, terdapat kenaikan yang stabil dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Sebagai contoh, Bitcoin, peneraju pasaran crypto dan aset digital terbesar dunia, telah mencatatkan peningkatan sebanyak 37.40% dalam nilainya sejak awal tahun 2023. Menurut data daripada CoinMarketCapBTC didagangkan pada $22,621.05 seunit dengan had pasaran $435.9 bilion.

UAE

Dagangan BTC pada $22712.00 | Sumber: Carta BTCUSD di Tradingview.com

Bolehkah UAE Menjadi Modal Kripto Dunia?

Beberapa kali dalam beberapa tahun kebelakangan ini, negara Timur Tengah telah menyatakan hasratnya untuk menjadi hab pusat global bagi operasi mata wang kripto. Untuk tujuan ini, kerajaan negara telah terus memperkenalkan beberapa dasar yang bertujuan untuk menggalakkan aktiviti perniagaan berasaskan blokchain di negara ini.

Setakat ini, usaha ini telah mencapai kejayaan besar, dengan lebih 400 perniagaan crypto aktif kini beroperasi di UAE. Tambahan pula, disebabkan rangka kerja pengawalseliaan yang mesra, beberapa pertukaran, termasuk Binance, OKX, BitOasisdsb., semuanya telah memperoleh lesen untuk beroperasi di negara ini.

Dubai, hab komersial negara, juga telah menjadi tuan rumah kepada festival mata wang kripto yang terkenal, termasuk Sidang Kemuncak Rantaian Sekat Dunia, Ekspo Crypto Dubai, CryptoFest, dsb.

Jelas sekali, Emiriah Arab Bersatu berada di landasan yang betul untuk mencapai matlamatnya yang tinggi. Walaupun negara masih menghadapi beberapa cabaran, termasuk risiko penipuan yang berterusan dan persaingan yang semakin meningkat daripada negara lain dengan matlamat yang sama, (cth, Bahrain, Qatar, Mesir, dll.), UAE kini merupakan pesaing utama untuk menjadi ibu negara kripto. dunia.

Imej Pilihan: Analisis Analisis, Carta daripada Tradingview.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments