Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

UNCTAD Mahu Mengekang Penggunaan Kripto Di Negara Membangun. Sudah tentu Mereka Lakukan


UNCTAD Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mahu ekonomi membangun melakukan seperti yang mereka katakan, bukan seperti yang mereka lakukan. Dalam dokumen yang mengejutkan, Persidangan Perdagangan dan Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu cuba meyakinkan negara-negara yang lebih miskin untuk menjauhkan diri daripada crypto. Boleh dikatakan, teknologi terbaik untuk membantu mereka berkembang dari segi kewangan. Dalam fesyen pencahayaan gas klasik, UNCTAD mengecilkan faedah, menyerlahkan risiko dan cuba menimbulkan ketakutan. Bagaimana orang-orang ini boleh tidur pada waktu malam?

“Walaupun mata wang digital persendirian ini telah memberi ganjaran kepada beberapa orang, dan memudahkan pengiriman wang, mata wang tersebut merupakan aset kewangan yang tidak stabil yang juga boleh membawa risiko dan kos sosial.” Dokumen itu bermula dengan mutiara itu, dan ia turun dari situ. Seperti yang dijangkakan, UNCTAD tidak berusaha sedikit pun untuk memisahkan bitcoin dan kripto yang lain. Mereka membungkus seluruh industri ke dalam satu beg pembohongan dan penipuan yang mengelirukan.

Sasaran utama mereka, bagaimanapun, nampaknya adalah stablecoin.

“Di negara membangun dengan permintaan yang tidak dipenuhi untuk mata wang rizab, stablecoin menimbulkan risiko tertentu. Atas beberapa sebab ini, Tabung Kewangan Antarabangsa telah menyatakan pandangan bahawa mata wang kripto menimbulkan risiko sebagai tender yang sah.

Namun, salah satu faedahnya ialah mata wang kripto membolehkan negara memintas IMF dan UNCTAD dan mengambil takdir ke tangan mereka sendiri. Sudah tentu, dokumen itu tidak mengakui bahagian itu.

Risiko, risiko, risiko

Dalam fesyen lampu gas klasik, UNCTAD cuba membuat negara-negara takut kepada rakyat mereka. Dalam dokumen bertajuk “Semua yang bergemerlapan bukanlah emas: Kos yang tinggi untuk membiarkan mata wang kripto tidak dikawal” mereka memberi amaran kepada mereka bahawa turun naik boleh menyebabkan “risiko ketidakstabilan kewangan.” Malangnya, UNCTAD mendakwa bahawa “mata wang kripto melemahkan keberkesanan kawalan modal.” Itu benar, tetapi hakikat bahawa kawalan modal sama dengan perhambaan kewangan juga benar.

Akhir sekali, mereka memberi amaran bahawa “mata wang kripto mungkin menjadi cara pembayaran yang meluas dan malah menggantikan mata wang domestik secara tidak rasmi (proses yang dipanggil kriptografi), yang boleh menjejaskan kedaulatan monetari negara.” Ia juga boleh memperkasakan negara tersebut, kerana mereka akan kurang terdedah kepada faktor makroekonomi. Iaitu, percetakan wang yang berleluasa berlaku di seluruh dunia, yang membawa kepada inflasi yang kita lihat secara menyeluruh.

Carta harga BTCUSD untuk 08/12/2022 - TradingView

BTC price chart for 08/12/2022 on Coinbase | Source: BTC/USD on TradingView.com

UNCTAD Menyenaraikan Tindakan Dasar Yang Diperlukannya

Ia seperti Yayasan Hak Asasi Manusia Alex Gladstein tweet, “Elit di Switzerland memberitahu berbilion-bilion di negara-negara ekonomi yang runtuh atau gagal untuk benar-benar berseronok kekal miskin.” UNCTAD tidak mencadangkan pun. Ini ialah senarai “tindakan dasar yang diperlukan” mereka dan ulasan ringkas Bitcoinist tentang setiap satu.

  • “Pastikan peraturan kewangan komprehensif bagi mata wang kripto melalui mengawal selia pertukaran kripto, dompet digital dan kewangan terdesentralisasi, dan melarang institusi kewangan terkawal daripada memegang mata wang kripto (termasuk stablecoin) atau menawarkan produk berkaitan kepada pelanggan.”

Ini berlaku beberapa hari selepas BlackRock, pengurus wang terbesar di dunia, mengumumkan bahawa ia akan menawarkan perdagangan mata wang kripto dan perkhidmatan penjagaan kepada pelanggan institusinya. Gergasi itu juga mengumumkan kepercayaan peribadi bitcoin spot di Amerika Syarikat. Betapa sinisnya UNCTAD?

  • “Hadkan iklan yang berkaitan dengan mata wang kripto, seperti untuk aset kewangan berisiko tinggi yang lain.”

Itu memang kaya, memandangkan Times Square kadangkala penuh dengan iklan crypto, seperti yang kami tunjukkan kepada anda laporan NFT NYC kami.

  • “Sediakan sistem pembayaran awam yang selamat, boleh dipercayai dan berpatutan yang disesuaikan dengan era digital.”

Adakah mereka meminta CBDC? Mereka meminta CBDC. Adakah mana-mana negara yang dipanggil ekonomi maju telah menggunakan CBDC? Tiada seorang pun telah menggunakan CBDC.

  • “Bersetuju dan laksanakan penyelarasan cukai global berkenaan rawatan cukai mata wang kripto, peraturan dan perkongsian maklumat.”

Adakah yang dipanggil ekonomi maju akan berkongsi maklumat tentang rakyat mereka dengan apa yang dipanggil ekonomi sedang pesat membangun? Kita pasti meraguinya. Mereka mahu tahu semuanya, walaupun.

  • “Reka bentuk semula kawalan modal untuk mengambil kira ciri terdesentralisasi, tanpa sempadan dan nama samaran bagi mata wang kripto.”

Mereka benar-benar meminta lebih banyak penindasan kewangan dengan yang ini. tak tahu malu.

Kesimpulannya, UNCTAD menuntut:

UNCTAD menghendaki negara-negara miskin melakukan segala yang mereka mampu untuk kekal miskin. Dan untuk memastikan tangan mereka keluar dari balang biskut. Dan untuk terus bergantung kepada mereka.

Semua itu manakala slogan organisasi ialah “kemakmuran untuk semua.”

Bagaimana orang-orang ini boleh tidur pada waktu malam?

Featured Image: UNCTAD document heading | Charts by TradingView

NY Times, seorang gadis terkejut melihat telefon

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments