Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Vitalik Buterin Mengambil Mengenai Kemungkinan Penapisan Ethereum Oleh OFAC


Vitalik Buterin, pengasas bersama Ethereum, mengerutkan kening dengan mendalam mengenai kemungkinan penapisan Ethereum oleh Pejabat Kawalan Aset Asing (OFAC) Jabatan Perbendaharaan AS. Dia menegaskan bahawa tindakan sedemikian adalah satu serangan ke atas rangkaian. Oleh itu, ia boleh membawa hasil dalam dimensi yang berbeza.

Buterin mendedahkan pendiriannya mengenai perkara ini dalam a tweet. Dia menyebut bahawa dia mengundi untuk membakar pegangan ETH melalui konsensus sosial dalam tinjauan pendapat Twitter oleh Eric Wall.

Terdapat beberapa reaksi terhadap penapisan paksa OFAC terhadap Tornado Cash, pengadun kripto. Pertama, ramai yang menyatakan kebimbangan mengenai penapisan Ethereum yang berpotensi selepas peralihannya.

Walaupun dengan Gabungan, blockchain akan memperoleh lebih banyak pengesah daripada rantaian Beacon. Walau bagaimanapun, data daripada papan pemuka bukit pasir mendedahkan bahawa lebih daripada 66% pengesah rantaian Beacon akan berpegang pada tindakan OFAC.

Selain mendapat pematuhan daripada pengesah, terdapat aspek pertimbangan lain yang perlu dibuat dengan penapisan yang berpotensi. Pertama, terdapat kawasan kebanyakan penyedia taruhan seperti Coinbase, Lido, Staked, Bitcoin Suisse dan Kraken Exchange yang mungkin mematuhi penapisan dan peraturan OFAC terhadap Ethereum.

Oleh itu, apakah reaksi komuniti Ethereum? Adakah mereka akan menerima dan mematuhi penapisan atau menandai tindakan itu sebagai serangan ke atas blockchain Ethereum?

Dalam pandangan yang lebih luas, ramai yang percaya Ethereum lebih mudah terdedah kepada peraturan paksa dan penapisan. Pendirian ini akan menjadi lebih ketara selepas peralihan blockchain daripada Proof-of-Work (PoW) kepada Proof-of-Stake (PoS).

Vitalik Buterin Mengambil Penapisan Ethereum Yang Mungkin Oleh OFAC
Ethereum memperoleh pertumbuhan 2% pada carta. Sumber: ETHUSDT di TradingView.com

Dari pendirian yang positif, sehingga 62% pengguna Ethereum membeli pendapat tentang membakar kepentingan ETH penyedia sebaik sahaja mereka memutuskan untuk menapis urus niaga. Pilihan itu sejajar dengan Vitalik Buterin, pengasas bersama Ethereum. Dia telah memilih pembakaran token yang dipertaruhkan.

Komuniti Ethereum Untuk Memainkan Peranan Dalam Memerangi Penapisan

Komuniti akan bermain secara aktif untuk mendapatkan pendirian balas yang kukuh terhadap penapis rangkaian yang berpotensi. Penolakannya terhadap tindakan paksa pengawal selia boleh memudahkan asas utama yang membentuk konsep mata wang kripto.

Sebagai contoh, sesetengah orang sudah mempertimbangkan untuk membatalkan token ETH mereka daripada pertukaran berpusat. Mereka tahu bahawa pertukaran ini akan sentiasa mematuhi penapisan pengawal selia.

Ekosistem kewangan terdesentralisasi berisiko dengan peningkatan penguatkuasaan daripada kerajaan dan pengawal selia. Memukul keras pada teknologi sumber terbuka dan pembangun memesongkan asas desentralisasi.

Sasaran yang berpotensi ialah aset, aplikasi dan projek DeFi yang berbeza seperti kontrak pintar, protokol, stablecoin, DAO dan firma.

Selain pertukaran terpusat, beberapa protokol terdesentralisasi mematuhi sekatan dan penapisan OFAC. Contohnya, Aave, Circle, Alchemy, dYdX, Infura, Balancer dan Uniswap telah menyekat semua alamat yang disambungkan kepada Tornado Cash. Juga, mereka menyekat alamat di bawah sekatan OFAC.

Featured image from Pixabay, Chart from TradingView.com

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments