Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Voyager Menghadapi Tindak Balas Pengguna Terhadap Dana


Firma pinjaman kripto Voyager disiarkan kemas kini tentang “proses penstrukturan semula” dan bagaimana ia akan memberi kesan kepada pengguna kriptonya. Minggu lalu, syarikat itu memfailkan kebankrapan berikutan kemungkiran pinjaman $650 juta yang dikeluarkan kepada firma pelaburan Three Arrows Capital (3AC).

Bacaan Berkaitan | Celsius Menggantikan Peguamnya Dan Membayar Balik Hutang $20 Juta Kepada Aave

Voyager baru-baru ini menghentikan pengeluaran, deposit dan operasi lain pada platformnya. Syarikat itu didakwa merancang “laluan yang cekap untuk menyambung semula akses akaun dan mengembalikan nilai kepada pelanggan”.

Platform pinjaman kripto mendakwa pengguna meyakinkan pelanggan dengan deposit USD. Syarikat itu menjelaskan bahawa deposit mereka disimpan dalam akaun bank khas yang dipanggil For Benefit of Customers (FBO) dengan institusi perbankan AS Metropolitan Commercial Bank of New York (MCB).

Dalam amalan, ini bermakna deposit pengguna didakwa dilindungi oleh Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan (FDIC). Ini melindungi dana sehingga $250,000 bagi setiap pelanggan Voyager dalam kes kegagalan bank, tetapi tidak jika firma pinjaman kripto bankrap.

Walau bagaimanapun, Voyager menjelaskan bahawa mereka tidak memegang deposit USD pelanggan mereka. MCB telah diamanahkan dengan tanggungjawab ini. Oleh itu, pelanggan harus mendapatkan dana USD mereka tanpa isu lanjut setelah syarikat menyelesaikan “proses perdamaian dan pencegahan penipuan”.

Pengguna Crypto kurang bernasib baik kerana Voyager menjelaskan bahawa mereka akan menerima gabungan aset dan sebahagian besar dana semula proses nampaknya bergantung pada 3AC. Syarikat menjangka untuk memegang firma pelaburan bertanggungjawab dan menggunakan wang itu untuk membayar pelanggannya.

Pengguna akan menerima token, saham atau kripto Voyager dalam pro-rata atau peruntukan berkadar yang berkaitan dengan pemulihan 3AC, “syarikat yang baru disusun semula” dan faktor lain yang kelihatan jauh dari kawalan syarikat. Mengenai jumlah tepat yang akan diterima oleh setiap pengguna, Voyager berkata:

Pada peringkat ini, kami mencadangkan bahawa pelanggan akan menerima kripto mereka seperti yang diterangkan di atas. Walau bagaimanapun, nombor yang tepat akan bergantung pada apa yang berlaku dalam proses penstrukturan semula dan pemulihan aset 3AC.

Rancangan Firma Pemberi Pinjaman Crypto Terdedah Untuk Berubah

Di Twitter, Voyager menyatakan kebimbangan dan kemarahan mereka mengenai rancangan ini. Majoriti pengguna hanya mahu dana mereka kembali seperti sebelum operasi dihentikan dan menolak idea untuk dibayar dalam saham Voyager.

Dalam erti kata itu, syarikat nampaknya bersedia untuk berunding dengan penggunanya dan memberi mereka peluang untuk mengundi mengenai tindakan terbaik. Voyager berkata:

Kami menyusun pelan penstrukturan semula yang akan memelihara aset pelanggan dan memberikan peluang terbaik untuk memaksimumkan nilai. Di samping itu, Syarikat sedang menjalankan pelbagai alternatif strategik untuk menilai nilai syarikat kendiri berbanding dengan pelaburan atau penjualan pihak ketiga.

Bacaan Berkaitan | Deposit Mingguan Ethereum 2.0 Telah Merosot Ke Terendah Pernah

Pada masa penulisan ini, jumlah had pasaran kripto berjumlah $888 bilion dengan pergerakan mengiring dalam beberapa minggu lalu.

Jumlah pasaran kripto
Arah aliran topi pasaran jumlah kripto kepada bahagian bawah pada carta 4 jam. Sumber: TradingviewSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments