Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Walaupun Bahagian Pasaran Menurun, USDT Masih Kekal Stablecoin Teratas


Walaupun USDT telah melihat penurunan dalam bahagian pasarannya pada tahun 2022 setakat ini, stablecoin masih mengekalkan tempatnya di bahagian atas.

USDT Masih Nombor Satu Dalam Pasaran Stablecoin, USDC Kekal Ke-2

Menurut laporan mingguan terkini daripada Penyelidikan Arcanebahagian pasaran stablecoin USDT kini telah turun kepada 45% tahun ini.

Bahagian pasaran di sini merujuk kepada peratusan jumlah had pasaran yang stabil yang dipersoalkan menyumbang. Untuk mana-mana crypto, “modal pasaran” dikira dengan mendarabkan bilangan syiling dalam bekalan yang beredar dengan harga kripto.

Dan kerana stablecoin utama terikat dengan dolar, had pasaran USD mereka adalah sama dengan jumlah bekalan edaran mereka. Sekarang, berikut ialah carta yang menunjukkan bagaimana bahagian pasaran kandang yang berbeza telah berubah pada tahun 2022 setakat ini:

Stablecoin USDT USDC

Looks like USDC has lost some share in recent weeks | Source: Arcane Research's The Weekly Update - Week 38, 2022

Seperti yang anda boleh lihat dalam graf di atas, pada permulaan tahun ini, USDT membentuk 49% daripada jumlah had pasaran stablecoin. Sejak itu, bagaimanapun, syiling telah menurun 4% bahagian pasaran selama beberapa bulan.

Laporan itu menyatakan bahawa penghujung kukuh USDC pada tahun lepas membuatkan ramai penganalisis percaya stabil itu akan mengambil alih kedudukan Tether di bahagian atas piramid.

Syiling itu membawa momentumnya ke tahun ini, meningkat daripada 27% pada permulaan kepada 35% menjelang Jun. Peningkatan ini, bagaimanapun, kebanyakannya disebabkan oleh keruntuhan Terra USD (UST), yang membuatkan pelabur melompat ke USD Coin kerana ia adalah stablecoin yang lebih selamat dan terkawal.

Selepas mencapai kemuncak 37% pada bulan Julai, kripto memerhatikan beberapa penurunan yang telah membawa bahagian pasarannya kepada hanya 33% hari ini. Dalam 30 hari terakhir sahaja, paras pasaran USDC telah berkurangan sebanyak 5.5%.

Sementara dalam tempoh yang sama ini, USDT agak mencatatkan peningkatan sebanyak 1%. USD Coin kehilangan rentaknya baru-baru ini bermakna ia tidak mungkin memintas Tether dalam baki masa sebelum akhir tahun ini.

Stabil yang telah membuat beberapa kemajuan yang luar biasa pada tahun ini ialah BUSD Binance, yang telah meningkatkan bahagiannya daripada 9% pada Januari kepada 14% sekarang.

Harga BTC

Pada masa penulisan, Harga Bitcoin terapung sekitar $19.3k, naik 1% dalam tujuh hari yang lalu. Sepanjang bulan lalu, kripto telah kehilangan 1% dalam nilai.

Carta di bawah menunjukkan arah aliran harga syiling dalam tempoh lima hari yang lalu.

Carta Harga Bitcoin

The value of the crypto seems to have surged up a little over the past day or so | Source: BTCUSD on TradingView
Featured image from CoinWire Japan on Unsplash.com, charts from TradingView.com, Arcane ResearchSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments