Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

“X-to-Earn” dalam Kripto: Apa yang Terlibat?


Dalam masa lebih kurang setahun, konsep ‘X-to-Earn’ mendapat tempat yang kukuh dalam mata wang kripto dan ruang Web3, dan telah pun berkembang menjadi pelbagai penjelmaan yang berbeza.

Play-to-Earn (P2E), Move-to-Earn (M2E) dan Watch-to-Earn (W2E) hanyalah sebahagian daripada idea yang dihasilkan oleh pembangun blockchain untuk memberi insentif kepada penggunaan produk mereka pada masa yang sama. memberi ganjaran kepada pengguna akhir atas penyertaan mereka.

Namun daripada tiga cara untuk memperoleh mata wang kripto yang disebutkan di atas, ada yang menunjukkan lebih banyak kemungkinan untuk kekal berkuasa daripada yang lain, dan masing-masing mempunyai ciri unik, ciri dan potensi kelemahan mereka sendiri.

Main-untuk-Mendapat

Oleh kerana peralatan kewangan terbina yang berasal dari teknologi NFT, permainan blockchain telah muncul sebagai satu cara untuk membawa pengguna baharu ke ruang Web3 sambil turut memberi pampasan kepada mereka untuk masa dan perhatian mereka.

Permainan ini biasanya menyaksikan pemain memperoleh ganjaran mata wang kripto untuk bermain dan menang melawan AI atau pemain lain. Item dalam permainan seperti senjata, perisai dan avatar peribadi selalunya boleh dimiliki secara langsung oleh pemain dan kemudian didagangkan di pasaran terbuka.

Populariti P2E boleh dilihat dalam beribu-ribu permainan yang kini hidup dalam ruang permainan blockchain sekarang, tetapi sangat sedikit yang berjaya mencipta permainan yang mengasyikkan. Sebilangan besar permainan P2E melibatkan permainan yang agak sedikit, dan sebaliknya melihat pemain terlibat dalam rutin satu klik mudah yang mempunyai lebih banyak persamaan dengan pertanian hasil daripada permainan sebenar.

Bergerak untuk Mendapat

Pada zahirnya, Move-to-Earn nampaknya merupakan satu usaha murni untuk menyemarakkan penglibatan dalam ruang Web3 dengan memberi insentif kepada pengguna untuk terlibat dalam aktiviti fizikal untuk memperoleh ganjaran mata wang kripto.

Projek M2E seperti STEPN (GMT) melihat pengguna memperoleh ganjaran untuk aktiviti seperti berjalan, berjoging dan berlari. Walaupun idea itu pada mulanya meletup ke tempat kejadian dengan ramai orang, konsep M2E juga mengalami beberapa kelemahan. Apl ini selalunya mempunyai harga belian awal, di mana NFT khas diperlukan untuk mula menjana pendapatan, sekali gus mengatasi harga bakal pengguna sejak awal.

Apatah lagi, seperti keahlian gim baharu pada minggu pertama bulan Januari, keseronokan awal aplikasi M2E sering gagal dikekalkan. Mengharapkan pengguna internet untuk memakai kasut lari mereka untuk sebarang masa yang bermakna mungkin hanya meminta terlalu banyak dalam jangka masa panjang.

Tonton untuk Mendapat

Berbeza dengan konsep Move-to-Earn, sektor Watch-to-Earn tidak membuat permintaan fizikal yang tidak wajar daripada pengguna tetapi sebaliknya ingin memberi ganjaran kepada mereka untuk sesuatu yang kebanyakan pengguna internet lakukan setiap hari.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kandungan video telah muncul sebagai medium komunikatif utama di internet, tetapi sehingga kini, satu-satunya orang yang disertakan dalam model hasilnya ialah pencipta kandungan dan pemilik platform.

W2E mengembangkan model hasil untuk memasukkan orang yang menjadikan kandungan video begitu popular: penonton. W2E dicontohkan oleh projek seperti Rangkaian XCADyang disepadukan dengan tapak video sedia ada seperti YouTube dan Twitch untuk menjana ganjaran bagi pengguna yang menonton dan berkongsi video, dan mengakses faedah istimewa di sekeliling pencipta, merapatkan jurang antara pencipta dan peminat.

W2E juga memberi manfaat kepada pencipta kandungan sendiri, yang boleh menjana pendapatan tambahan di samping hasil iklan YouTube mereka dengan memupuk penglibatan yang lebih baik dengan peminat. Dalam kes XCAD, pencipta kandungan juga boleh menghasilkan NFT unik berdasarkan detik-detik yang tidak dapat dilupakan daripada video dan strim langsung mereka dan melelongnya ke pangkalan peminat mereka.

Watch-to-Earn menandakan penyepaduan tulen cita-cita Web3 dengan aktiviti yang boleh dikatakan paling popular di internet hari ini: menonton video.

Ruang ‘X-to-Earn’ dalam kriptosfera terus berkembang, dan kami pasti akan melihat lebih banyak lelaran konsep muncul pada tahun-tahun akan datang. Pada masa ini, Watch-to-Earn menunjukkan yang paling menjanjikan sebagai aplikasi tulen teknologi Web3 dalam arena Web2 sedia ada.Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments